inanna'nın eşi çoban tanrı dumuzi'nin diğer adıdır. musevilik ortaya çıktıktan sonra bile ortadoğu'da hala tammuz'un öldüğü mevsimde yas tutma ve baharda da kutsal evlenme şenlikleri geleneğinin devam ettiğini eski ahit'te ezekiel'ın ağzından aktarılan şu pasajdan görebiliyoruz:
"then he brought me to the door of the gate of the lord's house which was toward the north; and, behold, there sat women weeping for tammuz. then said he unto to me, 'hast thou seen this, o son of man? turn thee yet again, and thou shalt see greater abominations than these."?
"Bundan sonra beni RAB'bin Tapınağı'nın kuzeye bakan kapısının giriş bölümüne götürdü. Orada oturup Tammuz için ağlayan kadınları gördüm. Bana, “İnsanoğlu, bunu gördün mü? Bundan daha iğrenç şeyler de göreceksin” dedi."
ezekiel 8.14-15
muazzez ilmiye çığ'ın inanna'nın aşkı isimli eserine göre anadolu'da kutlanan hıdrellez şenlikleri tammuz'un dirilip inanna ile birleşmesini kutlama geleneğinin uzantısıdır. tevrat'ta geçen süleyman'ın şarkılar şarkısı kısmındaki şiirler de inanna-dumuzi aşkı ve kutsal evlenme törenini anlatan sümer tabletlerindeki şiirlerle paralellik göstermektedir.