1. Eğer bir bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamak istiyorsanız göğsüne değin, göğsü soğuksa gerçekten üşümüştür minik.
    Bunu elbette duymuşsunuzdur ama sebebine bakalım.

    Hücrelerimiz enerji üretirken mitokondri dediğimiz organelin iç zarına gömülü komplekslerin oluşturduğu bir "zincir" kullanırlar: elektron transport zinciri.
    bu elektron transport zincirinin son üyesi, bazılarının kompleks 5 dediği yapı, ATP Sentaz'dır.
    Ondan önceki komplekslerin görevine kabaca zarlar arası bölgeye elektron pompalamak diyebiliriz. onun göreviyse aradaki gradyanı kullanarak elektronları tekrar içeri pompalamak, bu sırada da ATP yani enerji üretmektir.
    Diğer kompleksler ve ATP Sentazın görevleri birbirlerine bağlıdır, birbirlerine eşlidirler. Ancak bazı yapılar vardır bu eşliliği bozarlar. İşte thermogenin yani termojenin de onlardan birisi, bir uncoupler. bir nevi bu iki olayın aralarındaki senkronu bozduğunu düşünebiliriz.
    termojenin de aynı kompleksler gibi mitokondri iç zarına gömülü bulunur, diğer kompleksler zarlararası boşluğa elektron pompaladıkça ATP Sentaz'a tabiri caizse fırsat bırakmadan, o elektronları tekrar içeri geçirir ve bu sırada ısı açığa çıkartır.
    iki taraf arasındaki gradyan azalmaya başlar, zincir de bunu engellemek için daha hızlı çalışmaya başlar. kompleksler hızla zarlararası boşluğa elektron pompalarlar ancak gradyan termojenin yüzünden yükseltilemez.
    yani fazlaca ısı enerjisi elde ederiz.
    işte bu termojenin dediğimiz uncoupler'ın bulunduğu yerlerden birisi de kahverengi yağ dokusudur. kahverengi yağ dokusu da bebeklerde buralarda (link: i2.wp.com/... bulunur.
    o yüzden bebeğin üşüyüp üşümediği kontrol edilirken buralara bakılır, buralar bile soğuksa vücut üşümüş demektir.
    #171342 cassiopeia | 5 yıl önce
    0anket