kiev knezliğinin kurucusu rurikid hanedanının kullandığı simgeyi bugün devlet arması olarak kullanıp mirasını sahiplenmesine rağmen ukraynalı milliyetçiler başkentlerine kiev denilmesinden hoşlanmayıp kyiv denilmesini isterler. eğer, bu işte bir gariplik var derseniz bu gariplik bizzat ukrayna tarihidir. kısaca tarih anlatırsak, rurik'in ilk kurduğu devlet yıkıldıktan sonra ruslar kuzeye yöneldi. bu devletin içinde kalan topraklarsa(günümüz ukraynasının toprakları) sırayla çumanların, hazarların, moğolların, litvanyalıların, tatarların, osmanlı imparatorluğunun ve polonyalıların hakimiyetinde kaldı. yani, bugünkü ukraynalı milliyetçilerin pek sevdiği kozakların ayaklanmasına kadar hemen hemen 500 yıl farklı kültürlerin etkisinde kaldı. doğal olarak, çok kültürlü ve kendine has bir yapısı oldu ve dilleri de değişti. kozak atamanlığı ise rus imparatorluğu tarafından yıkıldı ve ukrayna toprakları rus imparatorluğunun içinde kaldı. çıkan çeşitli ayaklanmalara rağmen 1991'de ki bağımsızlığa kadar önce rus imparatorluğu'nun ve sscb'nin içinde kaldılar. fakat, halkının çoğunluğu her ne kadar bu iki devletten nefret etse de günümüz sınırlarını bu iki devlete borçludurlar. harita: ibb.co/... bugün, ukrayna milliyetçilerinin kalesi olan lviv ve ivano-frankivsk gibi ülkenin en batı ucu stalin tarafından polonya'dan alındı. son yılların en tartışmalı konularından olan kırım 1954'te kruşçev tarafından hediye edildi. ülkenin en doğu ucu lenin tarafından verildi. transkarpatya aynı şekilde macaristan'dan alınıp ukrayna'ya verildi. chernivtsi gibi topraklar ise romanya'dan alındı.
tabii ki ruslar bunları ukraynalıların sarı saçını mavi gözünü çok sevdiği için vermiyorlardı öyle bir düşüncenizin oluşmasını istemem. hepsinin siyasi bir amacı vardı. rus çarları buraları rusların pek sevmediği polonya ile tampon bölge oluşması için veriyorlardı. zaten ukrayna'nın ismi bile sınır anlamına gelen 'kray' sözcüğünden gelir. lenin'in amacı ise daha farklı, ukrayna'da milliyetçiliğin gücünü kırmak için işçi bölgelerinin yoğun olduğu toprakları ukrayna'ya verdi. kruşçev'in kırım'ı ukrayna'ya vermesi ise yönetim kolaylığı sağlaması açısından. o zamanlar aynı ülkede bulunduklarından ardahan'ın kars'tan ayrılması gibi bir şey.
sonuç olarak bu giri biraz ukrayna aleyhine yazılmış gibi görülebilir ama tarihsel bir gerçekliktir. eğer cidden ukrayna'yı karalamak isteseydim bandera, dnipropetrovsk manyakları ya da çikatilo gibi topraklarından çıkardıkları manyaklar hakkında geniş bir yazı yazardım.