ağaç (veya tahta) üflemeli sınıfından tek kamışlı bir müzik aleti. almanya kökenli olsa da, fransızlar ünlendirmiştir.
hatta ismi fransızca "dişi obua" anlamına geliyor eğer yanlış bilmiyorsam. gerçi çift kamışlı tasarımıyla obua, dişi olmaya daha yatkın ama ses neticesiyle de böyle demiş olabilirler.
klarinetin sesi aslında kamışta üretilir, gövde ise bu sesi yükseltir. sesinin flüte göre daha vibratolu olmasının sebebi kamıştır. kamış tona çok etki ettiği için bazı klarinetçiler kendi kamışlarını beğenileri doğrultusunda kendileri de üretirler.
kamışla birlikte tona etki eden diğer bir unsur da kamışın takıldığı ağızdır. ağzın malzemesi de tona etki eder.
klarinetin aktarımlı enstrüman olmasının sebeplerinden birisi, notalara daha kolay basabilmekmiş bu arada. ilk klarinetler kromatikken, daha sonra aktarmalı bir hale dönüşmüş.