1. Diğer ticari bankalarla benzer hizmetleri yürütmenin yanında ülkenin para ve maliye politikalarına yön veren, enflasyonun istikrarının korunmasını sağlayan ve para basma yetkisine sahip tek kurum.

    Merkez bankasının kuruluş tarihçesini daha önceden incelenmiştim. Aklımda kalanları aktarmaya çalışayım. Osmanlı döneminde kırım savaşı esnasında ilk kez dışarıdan borç alınmış. Sonra alınan bu borçların ödenmesi için bir devlet bankasına ihtiyaç duyulmuş. Londra merkezli ottoman bank kurulmuş. Daha sonra da ottoman bank kapatılıyor ve bank-ı osmani şahane yani Osmanlı bankası kuruluyor. Ama tuhaf olan şey bu bankanın sermayesi İngiliz ve Fransızlara aitmiş. Bu Zamanla tepki almış tabii. Tepkiler artınca 1917'de yerli sermaye ile Osmanlı itibar-i milli bankasını kurmuşlar. Osmanlı'nın 1.dünya savaşındaki yenilgi nedeni ile bu banka da kapatılmış.

    Kurtuluş savaşının kazanılması ile siyasi ve ekonomik bağımsızlığı esas alarak cumhuriyet merkez bankası kurulmuş. Dikkat ederseniz T.C. İbaresi yok. Her ne kadar devlet kurumu da olsa "bağımsızlığını" vurgulamak için Türkiye cumhuriyeti ibaresinden uzak tutulmuş. Ama sonrasında uluslarası ilişkileri gözönünde bulundurarak meclis kararı ile Türkiye cumhuriyeti merkez bankası olarak isim değişikliğine gidilmiş.

    Bu bankasını anlatılanlar dışında önemli kılan diğer husus ise ihtiyat akçesi diye bilinen kaynakları. Karagün parası diye ayırdığı para şu an güncel hali ile 40 milyon TL. Hükümet bu paranın hazineye aktarılmasını istemiş. Gözlerini bu paraya diktiklerine göre vah halimize. 2.dünya savaşından bu yana hiç dokunulmamış ihtiyat akçesine. Söylentiler doğru ise Murat Çetinkaya buna karşı çıktığı için görevden alınmış. Zaten 2016 yılında da cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile göreve getirilmişti.
    #152597 esinti | 6 yıl önce (  6 yıl önce)
    0kamu kurumu