1. 2021 yılında uzaya gönderilmesi düşünülen, kızıl öte bölgede gözlem yapacak uzay teleskobu. birkaç defa gönderilmesi ertelendi. zira bu (bkz: ) kadar yakın bir yörüngeye yerleştirilmeyecek. bu nedenle bir sorun çıkması durumunda onarma imkanı da bulunmayacak.

    teleskop dünyadan 1.5 milyon km uzaklıktaki l2 noktasına yerleştirilecek.

    l2 noktasını anlatmaya çalışayım. 18. yüzyılda yaşamış bir matematikçi olan Joseph-Louis Lagrange, 3 cisim problemi üzerine başarılı çalışmalar yaptı. bu çalışmalar neticesinde, uzaydaki 2 cisim arasında bir nevi denge kurulmuş bazı noktalar olduğu hesaplandı. Lagrange isminin baş harfi ve buna eklenen rakamlar ile temsil edilen bu noktalar, l1, l2, l3, l4 ve l5 olmak üzere 5 tane. bu noktaların yerleri resimde görülüyor:
    jwst.nasa.gov/...

    hatta resimde, james webb'in nereye yerleşeceği de gösterilmiş. bu noktaların özelliği, bu noktalardan herhangi birine yerleştirilen bir cismin, diğer iki cismin çekim kuvvetinden olumsuz şekilde etkilenmeyecek olması. yani ne güneş bu cismi kendisine doğru çekecek ne de dünya ve teleskop dengede kalmış olacak.

    fırlatıldıktan sonra yörüngeye ulaşması yaklaşık 30 gün alacak olan teleskop, çalıştırıldıktan sonra yapılacak olan bazı düzenlemeler nedeniyle 6 ay sonra gözlemlerine başlayacak.
    #138903 kokosh | 6 yıl önce
    0uzay aracı