1. Türkçe'ye hakikat sonrası veya gerçek ötesi olarak çevrilen ingilizce terim.

    insanların duygularını ve önyargılarını kullanarak gerçeği manipüle edip alternatif gerçeklik uydurmak; popüler söylemle trollemek.

    gerçeğin öneminin kalmadığı dönem olarak da ifade edilebilir. insanlar gerçeğin peşinde değil sadece kendi duygularına hitap eden bilgilerin, akımların peşinde.

    yaygın olarak politik alanda siyasal iletişimciler kitlelerin düşüncelerini yönlendirmek için uydurma gündem yaratırlar.

    Ergenekon davasının görüldüğü dönemleri hatırlayalım. Öncesinde halkın gözünde kahraman olan türk ordusu mensuplarının itibarı, çıkarılan uydurma haberlerle yerle bir edildi. askere gönülden bağlı olan vatandaşlar artık pisliğe bakar gibi bakmaya başlamıştı.

    bu dezenformasyonun sebebi ise internetin yaygın kullanılması hatta sosyal medyanın tüm hayatımızın içinde olması. okuduğumuz birçok bilgi sıradan kullanıcılar tarafından üretilen bilgiler. eskiden internet sitelerinin bir çoğunda editörler vardı. şimdiler de tek kişi, yapmış olduğu web sitesinde denetimsiz, istediği içeriği üretebiliyor.

    önümüze çıkan, duyduğumuz, okuduğumuz her bilgiyi sırf düşüncelerimize veya duygularımıza hitap ediyor diye gerçek kabul ediyoruz. hele ki bunlar sevdiğimiz bir ünlünün ağzından çıkmışsa, düşünmeyi dahi bırakıyoruz.

    edinilen bilginin teyit için farklı kaynaklardan araştırılması en doğrusu olacaktır. hatta mümkünse karşıt görüşlü kaynaklar olmalı. yoksa eko odalarında kalmış oluruz.
    #135317 esinti | 6 yıl önce
    0siyaset terimi