küçücük bütçesine rağmen deli gibi gişe yapmış (gişede 26 milyon dolar kazancı var), hint asılıı amerikalı genç yönetmen aneesh chaganty'nin ilk uzun metraj yönetmenlik tecrübesi olan, ülkemizde de 2 ay önce vizyona girebilmiş, başarılı dram. bu yılın en beklentisi düşük ama bir o kadar da şaşırtıcı olabilen ve tabi ki beğenilen filmlerinden biri olacağı kesin. 2018'in iyi dram filmlerinden biri olduğunu da düşünüyorum.
kim ailesinin başından geçenleri izleyeceksiniz. işin içine kanser girecek, ölüm girecek, kayıp girecek, şüphe -bittabi- girecek, uyuşturucu girecek, saplantı girecek ve bütün bunlardan daha önemlisi, teknoloji ve stalk girecek. bütün filmi bir bilgisayar ekranından izleyeceksiniz. bu yönüyle bir ilkmiş gibi görünüyor ama birkaç dizi bölümü ve 2014'te vizyona giren korku filmi unfriended de aynı teknikle çekilmiş. bütün gün gözlerini ya telefonunun ya da bilgisayarının ekranından alamayanlar için takip etmesi kolay olabilir ama geri kalan kitle için gayet zor ve izlemesi biraz çaba isteyen bir film olmuş.
kurgusu hakkında birkaç ağır eleştiri var, ki ben biraz abartıldığını düşünüyorum. teknolojiyle arası iyi olan izleyiciler (ve eleştirmenler) filmin apple ürünlerinin viral reklamı olduğunu belirtmişler. filmin tamamını izlediğiniz bilgisayar ekranları apple ürünlerinden oluşuyor, evet ama filmin temel amacının apple'ı ön plana koyup izleyici çekmek olduğunu sanmıyorum. zaten senaryosu oldukça başarılı ve gerçekçi. bu denli dram ve ipucu bulmacalı filmlerin temel eksiği, gerçeklerden uzakşaştıkça izleyiciyi filmde tutamamasıdır. bu film bunu yaklaşık 2 saatlik süresi boyunca yapabiliyor. reklama bütçesi için ihtiyacı vardır illa ki ama filmin temelinde apple'ın olduğu fikri doğru değil. diğer ağır eleştiri ise, filmde geçen teknolojik ayrıntıların kimi zaman doğru olmadığı, şu anda yapamadığımız şeylerin filmde yapılmış gibi gösterilmesi. yani, diyorlar ki "mac'in şu modelinde buradan şu özelliği yapamazsın" ya da "internet aramalarında şu bilgilere kredi kartını da versen, götünü açıp ekrana da yaslasan ulaşamazsın". filmin gerçekle arasındaki bağın koptuğunun iddia edildiği noktaların bu kadar büyütülmesi, filmi karalama kampanyası gibi geldi bana. elbette, durup dururken ekipmansız uçabilen insan görmekten bahsetmiyorum ama mac bilgisayarda olmayan bir özelliğin filmde var olarak gösterilmesine sadece tech geek'ler takılır. film izlemeyi bırakmalarını ve apple fan boyluğuna devam etmelerini önermek gerek belki de.
başarılı bir dram izlediğimi düşünüyorum. izlemek için çaba sarf ettim mi? evet. takip edemediğim yerlerde gözlerimi ovuşturdum mu? evet. özellikle filmin sonlarında doğru "bitse de gitsek?" diye bağırdım mı? ona da evet. ama bütün bunlar filme 10 üzerinden 9 vermemem için yeterli olmadı. güzel bir fikirle çekilmiş ve senaryosunun üzerine de düşülmüş olduğu için hepinize izlemenizi öneririm. dikkatli bir izleyici olduğunuzu düşünüyorsanız, kendinizi test etmek için bile searching'i izleyebilirsiniz.