ayrıca batı müziğindeki tonik, medyan, dominant tarzı dizi derecesi sınıflandırmalarını çinliler devlet görevlileri üzerinden yapmış.
örneğin dizinin birinci derecesi "imparator", ikinci derecesi "başbakan", üçüncü derecesi de "tebaa" olarak isimlendirilmiş.
dizi demişken, kullandıkları dizilerden de bahsetmemek olmaz.
ilginç bir şekilde müzikleri, batı müziğindeki fa notası üzerine kurulu. bir de çoğu kişinin zannettiğinin aksine tamamen pentatonik gamlardan oluşmaz. evet, antik müzik bir süre pentatonik gamlar üzerinden gitmiş. ama çinliler avrupalılardan çok daha önce 12 ton sistemini bulmuşlardı. yani gayet de kromatik dizilere sahipti çinliler.
çin efsanelerine göre kromatik dizideki tam ses ve yarım sesleri fenghuang kuşunun dişisi ve erkeği oluşturmuş.
çinlilerin milliyetçiliği müzikte de var. günümüzde çinliler de batı müziğiyle uğraşmaya başlasa da, eskiden çinliler dünyadaki ilk müziği kendilerinin yaptığını ve avrupa müziğinin barbar müziği olduğunu savunmuşlar.
Halk müziği olandan bahsediyorsak çok enteresan ve bizim gibi makam müziğine alışmış toplumlara exotic gelen bir tarz.
Hint ve o taraflarla bir bağı var pentatonik muhabbetinden ötürü ancak hint müziğinde arap etkisi gibi makamsal numaralar da duyulurken, çin halk müziğinde sesler arası atlamalar, kullanılan akorlar falan biraz başka. Birden pesten aşırı tize gibi absürt gelecek (en azından bizim için) nota kullanımları var.
İnternette çok da kaynak bulamadım aslında folk müzikleri hakkında. Çünkü harbi, geleneksel değil de modernize edilmiş bizim çin sinemasında duymaya alıştığımız versiyonları falan daha çok var. Yani pop kültür etkisinde olanı. Ama gerek enstrümanların orjinalliği gerekse değişik ve mistik tınısı için bir kez de olsun dinlenmesi gereken bir müzik tarzı bence.