kapitalin belirli bir kesmin elinde toplanmasına karşı çıkan, kapitalin genele yayılması gerektiğini savunanan ekonomik görüş. katolik kilisesi'nin ve katoliklerin rerum novarum ile başlayan süreçteki ekonomik duruşudur. hem kapitalizmden hem de sosyalizmden izler taşır.
politik spektrumdaki yeri sağ ve solun ortasındadır.
sendikaların yerine loncaları önerir. tekelciliğe karşıdır. sosyal güvenliğe önem verir, aç ve açıkta bırakmamaya çalışır.
Katolik kilisesi, daha doğrusu dini sermaye kurumları ile sosyalizm'in bağdaştırılamayacağı bir "dayatma"dır. Fakat kilise, muhtemelen kendi maddi çıkarını arttırmak için o dönem "anti tröst" uygulamalara biçemsel olarak da olsa destek vermiş, düzenlemelere katkıda bulunmak istemiştir. Türkçesi ise uzakta değil, "distribütör / dağıtıcı" sisteminde gizlidir.
Benim derdim, dini kurumların görüşlerinin / yönlendirmelerinin ne denli doğru / yanlış olduğu değil; her konuda kendilerini otorite kabul etmeleridir. Size ne be kardeşim, oturun ibadetinizi yapın, insanlara dini öğretin, ne bileyim kendi alanınızla ilgilenin. Ama yok, para her zaman daha tatlıdır ne de olsa. Özetle, dini kurumlar kapitalizm'in tam olarak bizzat kendileridir.
Edit : Bu girdi herhangi bir inanç sistemini ve o inanca mensup kişileri karalamak, polemik yaratmak için yazılmamıştır. Dinlerin ve dini kurumların, ekonomi işleyişindeki rollerini eleştirmek için yazılmıştır.