1. Yapma, yerine getirme, bir işi yürütme. Hukukta iki ayrı manada kullanılır. Birincisi devleti meydana getiren unsurlardan (yasama, yürütme, yargı), biri olup günümüzde bir manada yürütme kullanılmaktadır. İkincisi bir mahkeme ilamının veya bir idari kararın yetkili organlarca yerine getirilmesi; borçlunun alacaklıya karşı yapmak veya ödemekle yükümlü bulunduğu bir şeyi adli bir kuruluş aracılığı ile yerine getirmesidir. Bu icra kavramı "cebri icra"dır.
    #174317 klderin | 5 yıl önce
    0hukuk terimi 
  2. Alacaklının borçludan alacağını tahsil etmek için yasal kanallarla mallarına el konulmasına sebep olan eyleme, duruma verilen isimdir.

    Üniversite yıllarında aldığım bursun geri ödemesinden 12 yıl kaçtıktan sonra kaydımın olduğu ilin vergi dairesi tarafından tarafıma uygulanmış, maaşımın sanırım %30’una tedbir konmuştu. Bu böyle olmaz deyip vergi dairesini arayarak tıpış tıpış ödemiştim. Faiz anasının üç katına çıkmışken devlet baba sağ olsun faizin %80 kadarını silmişti. Hangi af zamanıydı hatırlamıyorum ama en az dört yıl geçmiştir.

    O değil de arkadaşı birinin ziraat bankasında döviz hesabı vardı, bana pek mantıklı gelmese de arkadaşın dediğine göre devlet, banka üzerinden borcu kadar tüm parasına el koyup kalanını türk lirası olarak hesaba geri bırakmıştı. Böyle bir şey olabilir mi; bilen var mıdır?
    #174091 iskiski | 5 yıl önce
    0hukuk terimi