dana ya da kuzu ciğerin unlanıp kızartılıp soğan söğüşle buluşturulduğu şahane yemek. küp küp doğranmış patates kızartmasıyla da patatesler kararmadığı sürece çok güzel oluyor.
Bir kaç detaya dikkat edince tadı daha da güzel olan yemek.
Ciğer iri doğranmalı. Ufak doğranan ciğer kuruyup sertleşiyor.
ciğer yıkanmamalı. Islak ciğer unu da ıslatıyor. Zaten eti yıkamak iyi değilmiş, bakterilerin yayılmasına neden oluyormuş.
ciğer unlanır unlanmaz kızgın yağa atılmalı. Unlu olarak beklerse, yağ yeterince kızgın değilse tadı kaçıyor. 2 dakika kadar kızartmak yeter. Fazlası ciğeri kurutuyor.
Pişince de bekletilmeden yemeli. Hatta 4-5 kişi varsa sıraya girsin, ocaktan çıkanı yesinler. Hepsini biriktireyim de hep birlikte yiyelim denebilecek bir yemek değil.
Patates kızartması ve soğanı ayrı kapta tutmak ve yemeye başlarken eklemek daha iyi. Soğanın nemi biraz bile beklese ciğerin çıtır çıtır halini bozuyor.
sonuçta bu da bir sakatat. kimyon güzel gider ama herkes sevmez. yiyecek olan kişilere sormadan ekmeyin.
Bazı tariflerde kızartma yağından alın, pul biber ile kızartıp üzerine ekleyin deniyor ama katılmıyorum. Zaten ağır bir yiyecek. Üzerine yağ eklemek anlamlı değil. Pul biber yeterli. Pul biber yerine, edirneli ustaların yaprak ciğer yanında verdikleri gibi bütün olarak kurutulduktan sonra ateşte tütsülenmiş biber ezilerek ekilebilir.
daha çocukken bunun adını her duyduğumda gözümün önünde katliam sahneleri belirirdi. arnavutları kesip ciğerlerini pişirdiklerini zannederdim. hala da yemem.
Hayatım boyunca yemekten vazgeçemediğim meze yada ana yemektir. Abi bir insan bu ciğeri yemekten nasıl keyif alır. Beni yerken izlemeniz gerekir.
Şimdi mahalle kasabınıza gidin. "Taze ciğer var mı?" sorusunu sorun. Var ise dükkanda çayınızı içerken kasabınızdan doğramasını isteyebilirsiniz. Eve gelin ve beklemeden, una bulayıp kızartıp yiyin. Allah'ım acıktım.