Türkiye’nin doğu karadeniz ve Gürcistan’ın batum ve çevresinde yaşayan laz halkının konuştuğu bir dildir. Üzerinde yeterince araştırma yapılmaması bu dilin yazılı kaynaklarına çok da ulaşılmaması ya da ulaşılmasının istenmemesi sebebiyle yakın tarihte ölümüne tanıklık edebileceğimiz ihtimal dahilinde olan bir dildir. Günümüzde bu dili konuşan sayısının çok az olması da bu süreci maalesef hızlandırmaktadır.
En basit dilin bile oluşum süreci 1000-1500 yıl arası bir zamana ihtiyaç duyar. Bu bakımdan coğrafyamızda konuşulan dil çeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi adına farklı dillere bakış açılarımızın tamamını gözden geçirmemizin zamanını kaçırıyoruz.
lazca konuşulan bir dil. yazılı eseri çok fazla yok. son zamanlarda lazcanın ölü bir dil haline gelmeden önce kayıt altına alınabilmesi için yapılan çalışmalar var. okur desteğiyle gelişmeye çalışan şu sözlük onlardan biri. lazca.org/...
zorlu bir iş. yalnızca ses olarak var olan bir dilin yazıya aktarılması emek gerektiriyor.
93 harbi sonrası kocaeli, yalova, sakarya gibi kentlere göç eden lazların da konuştuğu dildir. genç kuşak lazların dili bilmediği açıktır. bu durumun pek çok sebebi olmakla birlikte ailelerin günlük yaşamda türkçe konuşurken soruna neden olmaması için çocuklarına dili öğretmedikleri fikri mevcuttur.
son yıllarda lazca ile ilgili pek çok çalışma yapılması dilin kurtarılması için önemlidir. hatta ilgilenenler için laz enstitüsünün bu ayın ortalarında başlayacak olan bir kursu vardır.
yıllardır dilin yok olmaması için çalışılıyor ancak kuşaktan kuşağa aktarım sağlanamazsa elbet yok olacak. umarım bugüne kadar yok olan binlerce dil arasına girmez lazca.