Rıfat ılgaz'ın eseri. Kendisi "yokuş yukarı" eserinde hababam sınıfı'nın serüvenini şöyle anlatmış.
Zamanının dolmuş dergisi editörü ilhan selçuk'la konuşurken senin dergi için haftalık bir dizi yazacağım diyor, ilhan selçuk tamam diyor. ismi ne olacak diye sorunca, isim kolay haytalar sınıfı olabilir, hababam sınıfı olabilir bakarız diyor. akabinde 3 öykü yazıp ilhan selçuk'a gönderiyor. dergide yayınlanabilmesi için ilhan selçuk'un kardeşi turhan selçuk resimleri çiziyor ve yayınlanmaya başlıyor. tabi zamanında siyasi baskılar vs yüzünden rıfat ılgaz korkusundan kendi ismiyle yayınlayamıyor ve "stepne" rumuzuyla yayınlanıyor. 3 hafta sonunda dizi çok tutuyor ve öykülerin devamı geliyor (toplam 73 öykü).
rıfat ılgaz hababam sınıfı için "bu eser eğitim yergisidir" diyor. ben yergi yapıyorum isteyen güler isteyen ağlar diyor. eseri yazarken zamanın eğitim sistemindeki ezberi, zoraki saygıyı ve kopyayı yeriyor. tabi eser daha sonra kitap, tiyatro ve sinemaya dönüşünce ticari kaygılardan dolayı biraz daha komediye çevriliyor.
Kitaptan sonra eser ilk olarak tiyatroda sergileniyor. 1966 yılında beyoğlu küçük sahnede zeki alasya, metin akpınar, ercan yazgan, zihni küçümen ve ulvi uraz gibi oyuncularla beraber hayata geçiyor. şimdi sıkı durun tiyatro oyununda ilerki yıllarda kemla sunal ile özdeşleşecek olan inek şaban karakteri kadın oyuncu suzan uztan tarafından canlandırılıyor.
tiyatrodaki başarıdan sonrada eser ilk kez 1974 yılında ertem eğilmez yönetiminde sinemaya uyarlanıyor. tabi dönem trt'nin sansür dönemi film çekildikten sonra bir türlü onay alınıp sinemalara dağıtılamıyor sebebi ise "kel" mahmut. trt "kel" sıfatının öğretmeni aşağılayıcı ve rencide edici olduğunu düşündüğü için bir türlü onaylamıyor filmi. uzun uğraşlar sonucu film trt yönetimine onaylatılıp sinemalara servis ediliyor ve zamanın izlenme rekorlarını altüst ediyor.