Dünyanın en pahalı ama aynı zamanda en iyi öğrenme yöntemi. Pahalı çünkü sonuçta hayatya her olay iyi sonuclanmiyor ve bunun bir bedeli oluyor, maddi ve/veya manevi. Ama genellikle akildan çıkmıyor. Genellikle çıkmıyor, yani bazen çıktığı da oluyor. Eğer sonucunda cok fazla bedel odemediyseniz aldığınız dersi unutabiliyorsunuz.
Bi de derler ya akıllı insanlar başkalarının tecrübelerinden ders çıkartır diye. Cok katılmıyorum, yani şöyle tabi ki yolda çukur varsa ve birisi bunu önceden biliyorsa tabi ki önlem alalım ama bu demek olmasın ki o yola gitmeyelim.
Geçen hafta bizim şirket için cok ust duzey bi toplantida gundeme geldi, genç bi arkadaş bi iyilestirmeden bahsetti ve becerebilirsek cok faydasi olacağından bahsetti. Şirketin eski kurtlarinda birisi "matheas biz bunu denedik ve çok bedel ödedik aynı yolu tekrar gitmem ben" dedi. Dayanamadım yapıştırdım "belki de yanlış kişilerle gitmişsindir kim bilir" dedim.
Neyse ki eski patronum rahmetli şarık beyin bi lafıyla bitireyim; bi tarafa gençliği, dinamizmi koysalar diğer tarafa tecrübeyi koysalar ben gençliği tecrübeye tercih ederim.
Tecrübeyi tanımlamak için kullanmayı en sevdiğim ifade “deneyim artığı”. Kişinin yaşadığı olaylardan edindiği bilgi birikimini, gelecekte karşılaşacağı benzer durumlarda sergileyeceği tutumu belirlemesidir. Yaşanmış iyi veya kötü deneyimlerin insanın geleceğini etkilediği yadsınamaz bir gerçek. Temel olarak yaşanmışlıklar, gelecekte ya kapıları tamamen kapatmamıza ya da yeni deneyimlere kapı açar; kişi üzerinde bıraktığı etkinin şiddeti ile doğru orantılı.
insanın sahip olduğu kadarıyla yargılanmasına sebep olan kavramdır. buraya bir restoran açmayı düşünüyorum dediğinizde "tecrüben yok ki, beceremezsin" diyen ağızlara kürekle vurma isteği uyandırandır. zira hepimiz annemizin karnından büyük tecrübelerle doğarız ve asla hata yapma lüksümüz yoktur. birinin ufacık hatasında "söylemiştim, tecrüben yok" lafını yapıştırabilmek için fırsat kollarız. bilmeyeni küçümser, bildiğimiz kadarıyla başkalarına üstünlük kurmaya çalışırız. ah biz faniler...
tecrübe güzeldir, hayat kurtarır, insanı büyütür, geliştirir ancak tecrübe kazanmak cesaret gerektirir. bu sebeptendir ki kanımca cesaret her zaman tecrübeden daha önemlidir. zira o adımı atabilmek, o yola girebilmek için tecrübeye değil, başkalarının söylediği kötülükleri duymayı reddeden cesur kulaklara ihtiyaç vardır.
konfor alanından çıkmakla yakından ilişkili kavram. nietzsche'nin öldürmeyen ama güçlendiren dediği. şu sıralar açlığını çektiğim. genellikle sancılı geçen bir sürecin ardından elde kalan paha biçilemez bilgi. yaşadıklarıma değdi mi sorusu da eşlik eder çoğu zaman kendisine. büyüdüysen, zenginleştiysen evet, değmiş işte. hangi büyümek sancısız ki zaten?
geçmişimizde (hatta bazen 1 saat öncemizde buna dahil oluyor) yaşadığımız, denediğimiz, gördüğümüz, duyduğumuz veya hepsinin, bulunduğumuz ana olan etkisidir.