bir lüks tüketim ürünü. ama yine de önemli. küçük bebeklerin iyi koku kötü koku ayrımı olmadığına dair araştırmalar var. sonra ilerleyen yaşlarda bazı kokular güzel bazıları da kötü gelmeye başlıyor insana. sonra bu güzel kokuları üstünde taşımak istiyor. parfüm böylece ortaya çıkıyor. güzel kokulu çiçekler, meyveler ve baharatların yanısıra misk gibi hayvansal ürünler de parfümlerin temel malzemesi. ilk parfümler yağ bazlı. kokuyu taşıyan unsur yağ. güzel kokulu yağlar sürünüyor insanlar. sonra zaman içinde alkollü bileşiklerin de kokuları taşıyabildiğini keşfedip bugünkü anlamıyla parfümü icat ediyorlar. günümüzde ciddi bir endüstri. çünkü güzel kokmanın ötesinde kokular insan hafızasında değişik izler bırakabiliyor ve zaman yolculuğu yaptırabiliyor. yıllar önce duyup unuttuğunuz bir koku burnunuza geldiğinde birden o zamana ve o yere gidebiliyorsunuz. koku hafızası deniyor buna.
parfüm seven, kullanan insanların okuması için güzel de bir kitap var. süskind'in romanı das parfum değil hayır. o çok etkileyici güzel bir roman ama bu başka. kabalcı yayınlarından çıkan parfümün erotizmi isimli kitap.
şunu da eklemek isterim. parfüm özenle hazırlanan ve doğru dengeler sağlanmadığı zaman güzel değil kötü kokan bir şey. doldurma parfümleri kastediyorum. popüler parfümlerin taklitleri bunlar. ama yine de taklit oldukları anlaşılıyor. çok kokuyorlar bir kere. iyi bir parfümün menzili bir, bilemedin bir buçuk metredir. kovasında yıkansan uzağındaki insanlara kokmaz. bu doldurma parfümler ise bir toplu taşıma aracını yaşanmaz hale getirecek şiddette. reca ederim kullanmayın. kolonya sürün, hiç sürmeyin ama bunları kullanarak çevrenize eziyet etmeyin.
Son 5 yildir hic kullanmadim oncesinde zevklerim begeniliyordu. Ama kullanmamak daha makul geliyor. Kokularin cogu cicekli bocekli sekerli seyler ha sisesine 400 500 bayilabilecek olan varsa boyle olmayani vardir.
Kokular daha hoş, temiz, ferah kokmak içindir, varolan pis kokuyu bastırmaya çalışmak için değil, ki olmuyor da zaten.
İnsanlar yıkanmıyor, temiz giysiler giymiyor, sonra sanıyorlar ki şişeyi üzerlerine boşaltınca güzel kokacaklar. Pis kıyafetlerin, bedenlerin üzerine bir de o ağır parfümleri boca edince gerçekten mide bulandırıcı kokular çıkıyor ortaya. Kaç kere çıkardığımı bilirim bu yüzden. Temiz değilseniz dünyanın en güzel kokusu da kurtarmaz sizi.
Ayrıca arkadaşınızda çok beğendiğiniz bir koku size hiç yakışmayabilir. Her tenin kokusu ve başka bir kokuyla etkileşimi farklıdır.
Önemli olan kötü kokunun oluşmasını engellemek. Aksi taktirde parfüm içerisindeki koku taşıyıcı kimyasal maddeler kötü kokuyu da taşıyor.
Peki kötü koku neden oluşuyor? İki nedeni var. Biri terleme ile dışarı atılan organik maddeler, diğeri de ölü deri hücreleri.
Bunlar ilk oluştuğunda kokusuz, hatta taze ter içerisindeki hormonlar karşı cins için çekici etki oluşturuyor.
Ancak kısa süre içerisinde cildinizin yüzeyindeki bakteriler devreye girip bu organik maddeleri parçalıyor. Sonra da bayat yemeğin başına ne geliyorsa o oluyor ve kötü koku oluşuyor.
Çaresi ne? Banyo yapıp ölü derileri güzelce temizlemek. Mümkünse düzenli olarak hamama gitmek. Sadece bu da yetmez, vücut kıllarının temizliği de önemli.
Ölü derileri temizledik, terden arındık. Deodorant bu noktada işe yarıyor. Vücut yüzeyinde bakteri oluşumunu engellediği için terin kokmasının önüne geçiyor. Bazıları ise terlemeyi önlediğini iddia ediyor ancak bu sağlıklı bir yaklaşım değil. Terlememiz gerekiyor.
Deodorant, banyodan sonra temiz tene sıkılır. Parfüm ise giysilere.
Kristal deodorant denen icat güzel şey. Sentetik kimyasallar içermiyor, kendi kokusu yok. Bu da sizin kendi hormonlarınızı içeren öz kokusunun daha etkin duyulmasını sağlıyor ve karşı cinste daha etkili oluyor. (test edildi, onaylandı)
Parfüm kullanımını biraz itici buluyorum. "ben buradayım" mesajı veriyor. Davul çalıp dolaşsaydın dedirtecek kadar ağır parfüm kokuları var. Yapmayın gözünüzü seveyim. Gerek yok. Temiz olun, ter kokunuzu engelleyin. Aynı kıyafeti üst üste üç gün giymeyin yeter.
Kişi, erken saatlerde toplu taşıma kullanıyor ise uzak durmalıdır.
Ve unutmamalı, kaliteli bir parfümün kokusu siz sıktıktan sonra size buram buram gelmez hatta hiç gelmez. Gerçek parfüm sizin değil başkalarının burnununa hafif hafif gelendir.
Stoktaki parfümler inceden bitmeye, yaz da gelmeye başladığı çin şöyle bir bakındım da fiyatlar maşallah daire parası gibi olmuş. seviyorum da parfüm kullanmayı...
her yaş aralığında seçimlerin farklı olması gerektiğini düşündüğüm Aksesuardır ayrıca.
30 yaş altında fazla sıkıntı yok ama, yaşı başı almış, yürümüş adamın (hatta kadının) çikolatalı, vanilyalı, karamelli, belirgin odunsu parfümleri kullanmaması gerektiğini düşünüyorum.
bir de mevsimine göre çok iyi seçmek lazım parfümü. aquatik, fresh kokular kışın kendini belli etmediğinden belki bir problem yok ama, pastırma sıcağı altında gene çikolatalı, karamelli, vanilyalı, odunsu kokular kullanmayın lütfen. zaten bizde dozaj kavramı olmadığı için, sokakta yaz sıcağında buram buram vanilya kokan adamlar - kadınlar hiç çekilmiyor, burun direğini kırıyor.
alt notalar, orta notalar, üst notalar, fresh, aquatik, odunsu, çiçeksi, maskülen, hayvansı, asidik, şekerli... bolca tipi ve terimi bulunan bir kavram aslında. dediğim gibi, mevsimine, yaşına göre seçimi iyi yapmak, parfüm deyip geçmemek lazım.
oriental (oriental floral, oriental fougere, oriental spicy, oriental vanilla, oriental woody) - oryantal parfümler, misk,baharatlar, vanilya gibi notaların harmanlanması ile elde edilmiş hafiften egzotik kokan parfumler.
woody (woody aquatic, woody aromatic, woody chypre, woody floral musk, woody spicy) - odunsu kokular, sedir, sandal ağacı, kabe samanı gibi kokuların, genelde egzotik, aromatik veya turunçgillerle harmanlanması ile elde edilmiş parfümler.
Benim favorim bergamot, misket limonu, vetiver etrafında dönen parfümler oluyor genelde ama böyle giderse yazın limon kışın tütün kolonyasına döneceğim..
yanlış anlaşılan nokta, kötü kokuyorsan üstüne boca edip kötü kokuyu baskıladığını zannetmek. zaten mis gibi kokuyor olmalısın ki parfüm de güzel kokuları başka burunlara taşısın. her parfüm her tende güzel kokmaz, birinde beğendiğin parfümü kendin kullandığında aynı etkiyi almazsın. bunu da diğer pek çok şey gibi deneyerek bulmak gerekiyor. örneğin baharatlı kokular hiç bana göre değil, pudra veya sabun kokusu gibi hafif kokular benim için daha uygun. bunun için de zaman zaman parfüm kullanmaya gerek bile kalmıyor.
güzel kokular her zaman güzelliklere sebep olmuyor. bazen ex aşkının kokusunu başkasında duyup hatıralara dalıp üzülebiliyor insan. özlüyor falan hiç hoş değil. parfümler bazen kokuyu alan kişide şu şarkıdaki gibi bi etki yaratabilir dikkat edin hahaha www.youtube.com/...