-
1984 yapımı film değerlendirilecek olursa; 1/4 space opera, 1/4 steampunk, 1/4 tabletop rpg ve 1/4 bilim kurgu. filmin havası başlarda 1980 yapımı flash gordon'u hatırlatsa da zamanla bu etki kayboluyor ve anlatı aslında oldukça dar bir çerçevede ve sürekli teatral bir atmosferde, paul atreides ve spice* arasındaki ilişki etrafında dönüyor; ki yarattığı etkiler açısından spice, lsd ile büyük benzerlikler gösteriyor. yine film, "padişah" imparator 4.saddam, çöl bedevilerini andıran fremenlerin kurtarıcısı bir mehdi* olarak muad'dib* gibi karakterler ve spice'in kaynağı arrakis ile ırak'ın isim/telaffuz benzerliği üzerinden de bence ciddi oryantalist göndermeler içeriyor. eğer bu açıdan ele alırsanız da spice aslında bir doğal kaynak olarak petrol ile benzeşirken, paul atreides de arabistanlı lawrence'ye yakınsıyor.
ayrıca;
Flash Gordon and Dune Offered Secular Biblical Epics for the 1980s
www.escapistmagazine.com/... -
Romanı okumamış bir izleyici olarak değerlendiriyorum.
Birkaç aydır, sevdiğim takip ettiğim bir yayıncı sayesinde yükseldim filme, normalde ota boka eleştirecek birşeyler bulan adam vay efendim şöyle iyi böyle güzel, vizyondan çıkana kadar her hafta giderim muhtemelen vs diye hypladı. Bugün sinamada izleme fırsatı buldum, imaxte izlemeyi düşünüyorduk fakat saatler uyuşmadığından 3D izleyebildim.
Filme gitmeden önce ne yazmışlar ne çizmişler diye bakındım ve salona ve gösterim şekline göre sesten ve ışıktan şikayetçi olan kimseler haricinde öyle olumsuz bir yoruma denk gelmedim, aksine hep iyi yönlerine değinilmiş filmin, e haliyle film hakkında olumlu düşünerek gittim.
-- spoiler --
Film romandan esinlenilerek yapıldığından fikir olarak tabiki 1965 yılında yayımlanan bir eserin ideolojisini konu ediniyor, kültür gelişmiş toplumların mihenk taşı ve onbin yılında dahi teknolojik gelişmelerin yanında varlığını sürdürebilmiş ve son derece apollenik öyleki estetik olarak dikey mimari ve karakter kıyafetlerinde bunların yansımaları mevcut, söylem olmanın yanında fiziksel olarakta kutsal olan ve karakterlerin direk bu kutsal gücü kullanarak bir takım eylemler gerçekleştirebildiği ütopik bir evren, son derece gelişmiş bir imparatorluk ve beraberinde demonik güçlerin bile aynı semavi dinde oldugu gibi gaybden bilgi getirenlerle bir anlaşması var.
Çöl dedik bedevi kültürü dedik, kutsal hurmasıydı örtüsüydü töresiydi ahir zamanı mehdisi falan direk semavi din mitlerinden alıntılarla ilerliyor, zaten mehdi olduğu düşünülen atreides bile fremenleri görünce çomar muamelesi yapıyor. Sonra fremen liderlerinden birisinin masaya tükürmesi falan bildiğin çöl maymunudur bunlar demişler, kızları güzel olur rüyalarınıza girer fakat eğitimsiz köpektir bunlar gibi bir bakış. Aslında filmin en amerikan kısmı burası yani öyle bir döneme denk geldiki rahatlıkla dune gezegenini afganistan olarak düşünebilirsiniz.
Zaten böyle düşününcede pek yorumlayası gelmiyor insanın.
-- spoiler --
Görsel açıdan tam olarak ne izledigimi bilmiyorum, yani atmosferi güzeldi fakat sinema salonundan mı yoksa gözlüklerden mi ben pek secemedim, kesinlikle evde tekrar izleyeceğim, muzikler inanılmaz güzel yedirilmiş bayıldım, ne zaman başladı ne zaman bitti farkına varmadım diyebilirim, uhrevi bir havası var hatta birisi çağrı filmi benzetmesi yapmıştı bence çok doğru bir tespit olmuş*.
Sonuç olarak vizyondan çıkmadan kesinlikle gidip sinemada, imkan varsa imax'te izlenmesi gereken atmosferiyle, muzikleriyle baş döndüren şahane birşey olmuş bu.
-
ithaki yayınları tarafından yeniden çevrilip yayınlanan seri. şu sıra üçüncü kitapta. devamı bekleniyor. www.ilknokta.com/... -
Frank herbert tarafından yazılmış 6 kitaplık bilimkurgu serisi. Ayrıca ilk kitabın ismi. 1965 yılında ilk kitabı yayınlanmış.
Çok geç tanıştım bu seriyle fakat Daha ilk kitabın başlarında olmama rağmen kendisine bağladı beni. Akıcı ilerliyor ve hiç sıkmıyor. Olaylar nasıl gelişecek diye merak ediyorum.
-
muhteşem bir real time strategy oyunu. günümüz rts'lerinin atası desek çok da yanlış olmaz. nitekim ya warcraft ile aynı dönemde çıktı, ya da warcraft'tan bile önce çıkmıştı. rts denildiğinde ilk aklıma gelen oyun bu yüzden kendisi. -
Denis Villeneuve tarafından yeniden beyaz perdeye aktarılacak film/kitap serisi. ilk film iki part şeklinde çekilecekmiş. Filmin basit içeriğini yönetmenin kendi sözleri ile aktarayım; “star wars’un yetişkinler için olanı” :)) -
Filmi hakkında ön bilgi sahibi olmak isteyenler için;
screenrant.com/... -
1984 yapımı filmi için şöyle bir podcast var;
www.scifionscreen.com/...
Bunun haricinde kişisel yorumum; 1984 yapımı dune’un romanla alakası yoktur, klasik bir space opera’dır. Bugünün şartlarıyla değerlendirmek her ne kadar yanlış olsa da, keşke çekilmeseymiş dedim izledikten sonra. Nerede kitaplarda anlatılan, nerede film...
Ama soundtrackleri güzeldir. Hemen link bırakayım;
m.youtube.com/... -
Teaser’ı sinema salonlarında gösterilmeye başlanmış. ❤
Esas fragman ise 9 eylül’de.
şöyle bir göz attım teaser’a ve herkes aşırı iyi görünüyor yaa. bence bekleneni verecek gibi. -
cennet gibi bir gezegenden çıkıp aşırı kurak ama uzayın en değerli maddesini içeren bir gezegende geçen olayları anlatan kitap, kitaplar. ilk 4 kitabını bitirerek bilim-kurgu camiasına uzun yıllar sonra tekrar adımımı attım. diğer kitaplarının başka yerlerde geçiyor olması muhtemel.
tavsiye edebilirim. üçüncü kitaptan sonra alt metni ve çözümlemeleri daha iyi deniyor. toplamda 28 adet kitabı var diyorlar. ana seri yanılmıyorsam 6 kitap.
children of dune ile ilgili:
devasa bir kitap serisinin basım tarihine göre 3'ncü, kronolojik sıraya göre 24'ncü kitabı.
ilk filmde görmeyeceğimizi düşündüğüm ve umduğum kitaptır. hatta ilk kitap öyle dolu ki rahat seri film çekilir buna yer kalmaz diye düşünmekteyim.
-- spoiler --
paul muad'dib atreidesin evlatları ii. leto atreides ve ganima üzerine ufak ufak odaklanan, bir yerden sonra tamamen ii. leto üzerine yoğunlaşmaktadır.
gurney halleck'in basilet çalmasına bu kitapta pek az rastlanmaktadır.
ii. leto altın yola doğru keşfe çıkar, bu yolda kaçtığı bahar transına zorla sokulur. bu yakalanma ona iç dünyasını esir etmesine olanak tanır. yine de antik zamanlardan kalan harum'un oldukça baskın, akıllı, ağır başlı ve güvenilir olması beni şaşırtmaktadır. bir önceki şeyh hulud sanki.
vaizin sırrı çözülür, kitap bitip diğer kitaba geçilirken yine seride genelde olduğu gibi büyük olaylar ve savaşlar anlatılmaz. ii. leto imparator tengri olur ve 3 bin yıllık süreç diğer kitabın içerisinde olaylar ve anılar içerisinde eritilecektir.
-- spoiler -- -
dune bilim-kurgu olarak başlayan ama giderek "galaktik imparatorluk nasıl yönetilir", "din nasıl bir kavramdır", "insanlar neden karizmatik liderlerin peşinden gider" gibi sorulara evrilen bir eser. bu anlamda ben ortodoks bir dunecu olarak sadece frank herbert'ın yazdığı kitapları esas kabul ediyor, diğer "eser"leri çok da sallamıyorum.
türkçe'de ise sanıyorum 2-3 yayınevinden çıksa da aranıp ısrarla bulunması gereken baskının sarmal yayınevi olduğunu düşünüyorum. ama tabii ki en temizi orjinalinden okumak. -
frank herbert tarafından yaratılan bilim kurgu serisi, hatta destanı. Yazar gazeteci olarak doğu ülkelerinde bolca zaman geçirmiştir, seride geçen baharat, fremen halkı, zensünni inancı gibi bazı kavramlar, yazarın doğu halklarının mistik ve egzotik yönlerinden etkilendiğini çıtlatır. -
"Korkmamalıyım. Korku akıl katilidir."
İçinde korkuya karşı dua adlı bir sığınak bulunduran bilim kurgu destanı. -
filmi dün vizyona girdi, vizyona girdiği gibi aynı anda malum ortamlara 4k haliyle de düştü. (çünkü hbo max'te de aynı anda gösterime sunulduğu için korsan işini oradan çözdüler...)
açıkçası neredeyse nefessiz izledik, filmin ne ara bittiğini anlamadık, çok ama çok güzel yapmışlar, her oyuncu şiir gibi oynamış rolünü, ortamı çok güzel yansıtmışlar, film boyunca susuzluğu, çaresizliği, yalnızlığı, sıcağı ve rüzgarı hissettik.
çok beğendiğim bir film uyarlamasına sahip olan roman serisi, romanları ikişer kez okudum, filmleri kim bilir kaçar kez izlerim artık. -
Bu sene çıkacak filminin logosu yayınlanmıştır.
ibb.co/... -
l'arc en ciel'in çıkış albümü. 10 nisan 1993'te sınırlı olarak çıkmış ve tozu dumana katınca 27 nisan 1993'te tekrar piyasaya sürülmüştür. 10 mayıs 1993'te de oricon listesinde birinci sıraya oturmuştur.
sakura henüz gruptan ayrılmadığından davullar onundur. ayrıca pero'nun da davul konusunda katkıları olmuştur.
çıkış şarkısı olan dune'un canlı performansı:
www.youtube.com/...
-
Trailer yayınlandı ❤ Ve ben çok sevdim!
youtu.be/... -
Tam bir denis villeneuve filmi, ne eksik ne fazla. İzlerken bol bol arrival, blade runner geldi gözümün önüne. Sanki yıllarca bunun için hazırlık yapmış villeneuve..
Dune tabi benim görsel hafızamdaki yerini doksanların başında çıkan (Amiga dışında çıktı mı bilmiyorum) video oyunuyla aldığı için villeneuve'nun yarattığı dünya beni kalbimden vurmadı, ki bu çok sık olur. Gene de renk paletinde biraz daha george miller sarısı olsa mıydı demeden geçemiyorum. Bunula birlikte kusursuzca yakın bir görsellik sunmuş film kendi içinde.
Genelde villeneuve hikayesini Bilale anlatır gibi anlattığı için dune külliyatı doğru ellerde perdeye gelmiş bana kalırsa. Bu dil içinde bürokrasinin nispeten az olması eksikliğini çektiğim tek yön olsa da film çok çok iyi, hatta son yıllarda izlediğim en akıcı filmlerden birisi teknik olarak.