troll yazar söylenmeyeni söyler, bakılmayan taraftan bakar. insanları bilerek irite eder, kutsallar ile dalga geçer. bu bağlamda nitelikli olan tabuları kırar, niteliksiz olanı yozlaştırır.
trollük belli kriterleri olan bir müessese. özellikle sürekli aynı fikir ve ideolojide olamaz. aslında aktroll derken orada biraz hatalıyız. bizi rahatsız eden her intenet kişisi troll değildir. aktroll dediğin kimseler şakşakçıdır. yani akşakşakçı. tekerleme gibi oldu. aktroll daha iyi ağızda dağılıyor gerçi. konuya dönecek olursak birgün atatürk'le dalga geçerken yarın çıkıp dini alaya almalı, kürtlere laf atıp sonra cihangir solcularından dem vurmalı. siyasi troll böyle olmalı hepsi ile dalga geçebilmeli. herkesin bam teline vurabilmeli. herkes kendi ideolojisini savunurken kendi hatasını da görebilmeli bu sayede. stabilite olursa ideolojide şakşakçılık olur.
bunu ahlak tabuları için de yapmalı. her erişebildiği kesimin ahlak tabuları ile de oynamalı. trolle cevap yetiştirirken düşünecek insanlar çünkü. saçma adetlerini görecek. belki bu şekilde yendik kıçımıza kına yakmayı, biliyorsunuz internet öncesi kadim yıllarda kıça yakılırdı kına. demem o ki nitelikli troller faydalıdır hareket katar.
niteliksiz troller kişilere salça olur. troller reaksiyon ile beslenir. boş troll muhatap alınmak için saldırır hale gelir. bunlar kötü troller faydasız adamlardır. onlara cevap vermeyerek en büyük kötülüğü edersiniz.
diğer isimleri jotul, jotun, jutul, trow. daha eski mitlerde dev insan olan trolller, özellikle İsviçre ve Danimarka'da dwarflarla benzer özelliklere sahip canlılar olarak geçerler. tepeliklerde, ağaç kavuklarında, mağaralarda, köprü altlarında yaşadıkları söylenir. güneşte taşa dönüşürler. en son on sekizinci yüzyılın ortalarında İzlanda'da görüldüğü iddia edilmiştir.
şu internet ortamında krizler yaratan sanal karakterlerden biri. en temiz tanımı wikipedia'da var. ingilizce bilenler okusun. ben de kabaca türkçesini yazayım şuraya. ama kimse iyi bir çeviri beklemesin. mütercim tercüman değiliz neticede. en.0wikipedia.org/... "internet ortamında kasıtlı olarak, aykırı fikirler ortaya sürerek tartışma yaratmayı ve insanları rahatsız etmeyi ve konuyu saptırmayı ve duygusal tepkileri tetiklemeyi hedefleyen kişi. " makul bir tanım.
trolle mücadelede en sağlam yöntem kışkırmamak, sazan gibi yeme atlamamak, görmezden gelmek ve soğukkanlı olmak. aksi halde amacına ulaşmış oluyor. ileride aramıza sızması muhtemel trollerle mücadelede bunları akılda tutmakta yarar var.
zekamızı hafife alanları sevmiyorum ben şahsen. abartılı ve eğlenceli girdiler yazmak başka bir şey, bundan cesaret alarak bokunu çıkartmak başka bir şey.
Sozluk formatina uygun girdiler yazildigi surece ve ‘dusunce ozgurlugu’ insanin temel bir hakki, temel bir ilkesi oldugu muddetce her yerde karsiniza cikabilecek insanlara takilan lakap.
Trolluk genis bir kavram.. Kime gore? Neye gore? Bir insanin sevdigi, saygi duydugu kisi veya kurumlara tam zitti bir bicimde girdi girmek trolluk sayilir mi?
Bu gibi sorularin cevaplari elbette kisiden kisiye fark gosterecektir. Fiziksel durus ve gorunusu diger insanlardan pozitif yonde fazlasi olan bir kimsenin, atif yaparak veya igneleyici kelimeler esliginde cumleler kurarak olusturdugu girdiler trolluk mudur?
Bir insan sirf yakisikli, karizmatik veya uzun olmasinin da yani sira atletik bir yapiya sahipse ve bu ozellikleri ile ovunuyor, diger insanlar tarafindan da kiskanildigi icin eksileniyorsa veya iftiralara maruz kaliyorsa trolluk sizce ovunende midir? Kel oldugu veya cirkin oldugu icin kiskanip eskileyen, troll olmak ile suclayanda midir?
sanırım bunun ilk kitleye ulaşan örneği ekşisözlüğün ilk yılarındaki aethewolf adlı yazarmış. karma sistemi ilk çıktığında, "tek tip yazar üreteci" olarak gördüğü bu oylama bazlı sisteme isyan etmiş, o zamanların tabu düzeyinde onaylanan başlıklarına bok atan giriler döşemeye başlamış. "operation negative karma" adını verdiği (bilerek ergence seçilmiş bir ad) bu davasında yeri geldiğinde yazarları kendini sabote etmek için şukela oy vermekle suçladığı bile olmuş.
bir moderatörün canına tak etmiş olacak uçurmuşlar.
Onlardan kurtulmak için buradayız. Kaos ortamı ile beslenirler, internet dünyasında yer alarak etraflarındaki herkesi rahatsız ederler. Eğlenceli tipler olduklarını sanırlar lakin onlar sayesinde, yine onlara karşı kullanılmak suretiyle nice yeni küfür ve nice argo terim dilimize giriş yapmıştır. İşin kötü tarafı her türlü sosyal mecrada, her türlü pisliği yapıp normal yaşantılarına hiçbir şey olmamış gibi devam ederler. Yaptıklarından hiçbir rahatsızlık duymayan insansı yaratıklardır. Yaşasın Kulzos'un özgür ve fularlı -isteyen papyonlu da olabilir- topluluğu !
bir konu hakkında dikkat çekmek ya da bir vurgu yapmak için savunmadığı bir önermeyi ya da yanlış bilgiyi savunuyormuş gibi davranan insanlara verilen argo isimdir. Troll kavramı ilk kullanılmaya başlandığında, ciddi konuları mizahi bir şekilde ele almaya çalışan gençlerin kıvrak zekalarını yansıtıyordu. Bir konuyu karşıt bakış açısının önermeleriyle savunmaya çalışmak da bir bilgi birikimi ve zeka ister çünkü. Zamanla yaygınlaşan "trolleme" yaklaşımı, "bilgi birikimi" ve "zeka" kavramlarından yoksunlaştı, sağlıklı bilgiyi ayırt etmenin yeterince zor olduğu internet ortamında rahatsız edici ve gereksiz hale geldi.
aslına bakarsanız bizim sözlüğe de şöyle zeki, ahlaklı, çevik, kültürlü bir troll de lazım. hatta ekşi'de edgarallanpoenunkuzgunu diye bir tane troll vardı, adam gerçekten zekiydi ve tüm sazanları avlardı. hala var mıdır, yazıyor mudur bilmem.