özel hayatın gizliliği, bireylerin yasalarca korunan kişilik haklarından biridir. internetin yaygın olarak kullanılmaya başlaması ve kötüye kullanımı bireylerin sahip olduğu özel hayatın gizliliğiyle ilgili haklarının internette de korunması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. konuyla ilgili yasa şu şekilde,
- özel hayatın gizliliği kanun maddesi -
internet ortamında özel hayatla ilgili yapılan yayınlar suç teşkil etmektedir. internette özel hayat ile ilgili yapılan yayınlar hakkında düzenlenen kurallar 5651 sayılı kanunun 9/a maddesinde ayrıntılı biçimde tarif edilmiştir. özel hayatın gizliliği ile ilgili 5651 sayılı kanunun 9/a maddesi şu şekildedir.
madde 9/a
(1) internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, başkanlığa doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilir.
(2) yapılan bu istekte; hakkın ihlaline neden olan yayının tam adresi (url), hangi açılardan hakkın ihlal edildiğine ilişkin açıklama ve kimlik bilgilerini ispatlayacak bilgilere yer verilir. bu bilgilerde eksiklik olması hâlinde talep işleme konulmaz.
(3) başkanlık, kendisine gelen bu talebi uygulanmak üzere derhâl birliğe bildirir, erişim sağlayıcılar bu tedbir talebini derhâl, en geç dört saat içinde yerine getirir.
(4) erişimin engellenmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili olarak (url şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla uygulanır.
(5) erişimin engellenmesini talep eden kişiler, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğinden bahisle erişimin engellenmesi talebini talepte bulunduğu saatten itibaren yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin kararına sunar. hâkim, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edilip edilmediğini değerlendirerek vereceği kararını en geç kırk sekiz saat içinde açıklar ve doğrudan başkanlığa gönderir; aksi hâlde, erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden kalkar.
(6) hâkim tarafından verilen bu karara karşı başkanlık tarafından 5271 sayılı kanun hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.
(7) erişimin engellenmesine konu içeriğin yayından çıkarılmış olması durumunda hâkim kararı kendiliğinden hükümsüz kalır.
(8) özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde doğrudan başkanın emri üzerine erişimin engellenmesi başkanlık tarafından yapılır.
(9) bu maddenin sekizinci fıkrası kapsamında başkan tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, başkanlık tarafından, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. hâkim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar.