Film başlarken, filmin isminin önce Aziz, ardından yalnızca e harfinin eklenip Aziz e, ardından da Azizler olarak yazılması çok tatlı olmuş. Azizin nezdinde erkeklerden ayrı olarak kadınları da konu ettiğini, yanıldığımız üzere aziz kelimesini değil aziz isminde adamın veya adamların hayat kısımlarını anlatacağını bize ipucu olarak veriyor. Bunu farkederek izlemeye başlamak gerçekten güzel bir heyecan yaratıyor.
İnsanın hayatında bir problemi halledemeyip askıda kalması, gerçekte de olsa nasıl olur? demişler ve bunu yaşayan kişiye hissettirdiğini de canlı kanlı bize göstermişler.
Aziz'in kız arkadaşı ile arasındaki kararsızlığını, kendi kafasında netleştiremediği yolunu ve biraz yalnız kalabilir miyim savaşını sürüncemede bırakmanın, aklının ve ruhunun bir yanında oluşunu, dalgınlığını, sevgilisinin de kafede zamanda asılı kalarak bize göstermesi güzel bir farkındalık.
Hepimizde öyle olmuyor mu kararlaştıramadığımız konu olduğunda?
Nereden anlıyoruz aziz'in kararsızlığını? Kolye nerede'den. Nerede kolye? Ayrılacaksa, kolyeyi çıkarması aşikar. Fakat böyle bir simgeyi terkettiğinde, simgeyi çıkardığını hatırlamamak? Var mı yok mu?
Yargılayan, sorgulayan, üsteleyen, ebeveyn denetimi ebeveynde değil de ailenin çocuğunda olsa ne olur? Nasıl olur? Peki çocuklaşan ebeveynlerinin arasında büyümek zorunda bırakılan fakat bunu istemeyen çocuğun hali?
Aziz'in ablası, eşi ve çocuğu ile halit ergenç, bergüzar ve çocuklarının birbirlerinin zıttı olarak aynı soruyu soruşu güzel bir sorgulama izlencesi.
halit ile bergüzar tartışırken arkalarındaki hangi renge dahil olduğunu taraflaştırmasını güzel vermişler bu arada.
haluk bilginer nasıl bir usta değil mi? Bakışından, konuşmasından, kafasının nerede olduğunu farkedemeyip anında kayboluyoruz biz de.
Binnur kaya'nın
vavien'den sonra bir kara komedide nasıl da muhteşem oynayabileceğini göstermesi de çok güzel. Küçücük bir fotoğraftan dev bir oyunculuk :)
haluk bilginerin ya da erbil abi'nin her yerde karşısına çıkan kadın sanırım eceli. Zira çok çekici, ona bakmaktan aklını ve kendini alamıyor, ecelinin de bir tane bile sigara içmeyen adamın ciğer kanseri oluşunu anlatır halde ablanın mütemadiyen sigara içmesi...
Kadınla birlikte olacağını kamuran'ına anlatıyor ve anında ölüme bağlanıyor konu. Bence bariz ecel abla :)
engin günaydın'ın aslında kendi rollerini oynaması biraz işkillendirdi beni başka yapımlar için. Fakat onun da karakomedi için biçilmiş kaftan olduğu aşikar. Umarım bu türde oynamaya devam eder.
--
spoiler --