2020 başlarında piyasaya sürülmüş ve güncel olarak türkiye'de pek çok yerde bulunabilen, oppo'nun alt markası realme üretimi bir akıllı telefon. aynı fiyat aralığındaki rakiplerine karşı kamera, ekran ve gövde dayanımı konusunda hatırı sayılır avantajlara sahip olduğundan, gün itibariyle 3500-3800 tl arası bir bütçe ile telefon almayı düşünenlerin kesinlikle değerlendirmesi gereken bir seçenek. bütçe biraz daha düşürüldüğünde, gün itibariyle 3300 tl civarına pro olmayan düz 6 modeli de yine mantıklı bir tercih oluyor.
çok yakın bir tarihte 7 ve 7 pro modelleri de piyasaya sürüldü; ne var ki cep telefonu piyasasındaki geleneklerin aksine, bu yeni seri eskisinin her anlamda daha iyisi olmayıp 6 ve 7 serilerinin birbirlerine göre üstün oldukları farklı noktalar mevcut. dahası, 6 serisi hala çatır çatır satılıp güncellenmeye devam ediyor ve tahminlere göre android 12 güncellemesini dahi alacak gibi duruyor. dolayısıyla fiyatları da neredeyse aynı olan bu iki seri arasında tercih kullanıcıya kalıyor.
tekrar 6 pro özeline dönersek; diğer üreticilerin güncel modelleri arasında bu cihazın en güçlü rakipleri huawei p40 lite ve xiaomi redmi note 9 pro. fiyat olarak aynı seviyelerde bulunan bu iki diğer cihaz da epey iyi modeller olmakla birlikte, realme'nin en büyük artıları kamera kurulumu ve saniyede 90 defa yenilenerek belirgin şekilde daha pürüzsüz hareketler gösterebilen ekranı.
kamera bakımından huawei ve xiaomi üretimi rakipleriyle karşılaştırıldığında, şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: + her üç telefonda da 64 mp ana kamera mevcut olup, bu kameraların görüntü sensörü quad bayer adı verilen, pikselleri 4'lü olarak gruplandıran bir yerleşime sahip. aynı gruptaki 4 pikselin her biri farklı bir rengi alıp tek bir pikselde birleştiriyor ve neticede ortaya çıkan fotoğraf, 16 mp çözünürlükte yüksek detay seviyesi ve geniş bir dinamik aralık sunuyor. + her üç telefonda da ana kameranın yanında bir de ultra geniş açılı kamera var, bu da 0.5x optik uzaklaşma ile daha geniş bir alanı fotoğraf karesine sığdırma imkanı tanıyor. - her üç telefonda 2 mp çözünürlükte birer makro kamera bulunuyor ve bunların görüntü kalitesi biraz tartışmalı. otomatik odaklama mevcut olmadığından, kullanıcı bir fotoğraf çekerken telefonu nesneye 4 cm civarında yaklaştırıp uzaklaştırarak en iyi odak noktasını kendisi ayarlıyor. Bu sadece makroyu kapsayan bir durum, diğer kameralarda tabii ki otomatik odaklama mevcut.
realme 6 pro'nun bunlara ek olarak sunduğu kamera avantajları ise şöyle: * her üç telefonun da arka tarafında, ilk bakışta 4 tane kamera görülüyor. rakiplerinde bu dördüncü kamera basit bir derinlik sensöründen ibaret iken, realme'de bunun yerine 2x optik yakınlaştırma sunan 12 mp'lik bir telefoto kamera yer verilmiş. daha ileri yakınlaştırma ise dijital olarak yapılıyor ve koşullar el verdiğinde gayet işe yarar fotoğraflar çekilebiliyor. * rakipleri ön tarafta tek kameraya yer verirken, realme buna ek olarak bir tane daha ultra geniş açılı kamerayı ön tarafa konumlandırmış. böylece selfie çekimlerinde daha çok insanı aynı kareye sığdırmak, ayrıca arka planı bulanıklaştıran bokeh efektini daha verimli kullanmak mümkün.
telefonun ana kamerası ve telefoto kamerasının neler yapabildiğiyle ilgili, yeni çekmiş olduğum birkaç fotoğrafı paylaşmak isterim: > ana kameradan, hiç dokunulmamış tam boyutlu bir foto > telefoto kameradan hiç dokunulmamış bir foto > telefoto kameradan kırpılmış ve ufak bir renk düzenlemesi yapılmış foto > ana kameradan başka bir foto > telefoto kameradan şehir silüeti > ve yine telefoto kameradan, daha yakın mesafe bir foto
video konusunda ise telefonun yapabildikleri şu şekilde: 4k video kaydı herhangi bir görüntü sabitleme olmadan, seçili kameranın (geniş açı, ana sensör ya da 2x telefoto) tüm görüş açısını ekrana sığdırarak çekim yapıyor. videoların renk doygunluğu gayet yerinde, fakat keskinlik bazı sahnelerde biraz abartılı olabiliyor. yine de video kalitesi günümüz koşullarında gayet etkileyici. 1080p full hd videolarda ise görüntü kenarlardan kırpılarak elektronik görüntü sabitleme uygulanıyor, ortaya çıkan videolar (gkbz: gopro hero 7 black) seviyesinde pürüzsüz ve detaylı. 60 fps olarak çekmek istediğinizde görüntü biraz daha ortaya doğru kırpılıyor ve detaylar yumuşatılıyor, ayrıca nedense renkler daha sıcak görünüyor. ön kamerada ise sadece 1080p full hd ve 30 fps çekim yapılabiliyor, görüntü sabitleme yine mevcut.
kamera kısmını burada bitirerek, diğer özelliklerine hızlıca bakacak olursak:
snapdragon 720g işlemci gayet iyi iş çıkarıyor ve hem günlük kullanımda, hem de oyunlarda gayet iyi performans sergiliyor. bununla beraber telefon kolay kolay ısınmıyor ve uzun süreli yüklenmelerde belirgin bir yavaşlamaya maruz kalmıyor.
tasarım olarak arka tarafta cam tercih edilmiş, bu sebeple elden kaymaması için ince bir silikon kılıf içinde kullanmak her halukarda faydalı olacaktır. kutudan çıkan kılıf fazla kalın ve kaba olduğundan çoğu kişi tercih etmeyecektir. ayrıca arka kamera çıkıntısı kılıf içerisinde kaldığında, arka yüzeyi tamamen düz hale geliyor ve masa üzerinde kullanmak çok daha kolay oluyor. parmak izi okuyucusu yan tarafta, güç düğmesiyle bütünleşik halde ve gayet hızlı çalışıyor. parmak izini bu şekilde okutmak başlangıçta tuhaf gelse de, alıştıktan sonra sorun olmuyor.
pil performansı ise bu cihazın en güzel kısımlarından biri. rakipleriyle aynı şekilde yoğun kullanımda 1 günü rahatlıkla çıkarmakla birlikte, daha az yoğun kullanımda 2 günü zorluyor. ayrıca hızlı şarj sayesinde 20 dakikada sıfırdan %40'a, 1 saat içinde ise tam dolu hale ulaşabiliyor.
rakipleri yerine bu cihazı seçmemde büyük etkisi olan faktörleri de aktarıp girdiyi sonlandırayım: - huawei p40 lite; adı üzerinde (gkbz: lite) takısına sahip bir cihaz. huawei her ne kadar gayet iyi cihazlar üretse de, yüksek fiyat politikasından dolayı düşük bütçeli kullanıcıyı yakalamak için bu lite modelleri de çıkartıyor. sonra ne oluyor? bu lite modeller üvey evlat muamelesi görüyor ve güncelleme almıyor, hataları giderilmiyor, problem yaşadığınızda garanti kapsamında değerlendirilme imkanı epey düşük oluyor. bizzat yaşadığım için biliyorum.
- xiaomi note 9 pro: karar verme aşamasında cihazların dayanıklılık testlerini izlerken, hintli bir abinin eline geçirdiği her telefonu acımasızca hırpaladığı bir youtube kanalına denk geldim. xiaomi'nin sapasağlam görünen gövdesi, bu abinin ellerinde az bir zorlama ile esnemeye başladı. daha fazla zorladığında ise, yan kısımdaki güç düğmesi girintisinden başlayarak büküldü ve neredeyse ikiye katlandı. neticede bu kısmın gövdenin geri kalanına göre bir zayıf nokta oluşturduğu ortaya çıktı, bu da benim için o telefonun tamamen gözden düşmesine sebep oldu.
+ yine aynı hintli abinin realme'yi test ettiği videosunda, telefonu bükmeye zorladığı sırada parmakları eklem yerlerinden beyazlayıp elleri parkinsonlu gibi titreyecek kadar zorlamasına rağmen, telefon sadece az bir miktar esnedi ve uzun süre o şekilde zorlamaya devam etmesine rağmen daha fazla bükülmedi. bırakınca da normal haline döndü ve hiç bir şey olmamış gibi çalışmaya devam etti. bu da benim için kararın kesinleşmesini sağladı.
son bir not: çift sim kart kullanıyorsanız ve aynı telefonda iki whatsapp çalıştıracaksanız, telefonun kendi işletim sistemindeki uygulama çoğaltıcıyı kullanmayın. bu konuda yapılmış en iyi uygulama olan parallel space'ten şaşmayın.