bahar aylarında üzüm asmasından toplanan taze yapraklarından yapılır. yaprak olgunlaştıkça sertleşir ve sarmasını yerken ağızda kolay dağılmaz. yaprak yaklaşık iki haftalık olmalıdır.
asmanın yaprakları çok toplanırsa üzüm verimi düşer.
bağdat baharat'ın dolma baharatı diye bir ürünü var. leş bir karışım, içinde kişniş yaprağından kimyona kadar bir sarmaya konmayacak ne varsa her şey mevcut. dışarıdan alınan yaprak sarmalarına bundan katıyorlar. çirkin oluyor. yaprak sarmasına tarçın, yeni bahar ve karabiberden gayrı baharat konmaz. fıstık, üzüm her nekadar baharatçilarda satılıyorsa da onlar baharat sayılmaz. ama onlarsız sarma da olmaz.
şu parmak inceliği mevzuuna gelince, kandırmışlar olm sizi. pirinç asma yaprağından pahalı olduğu için içini az tutuyorlar. yaprağı kendi etrafına sarıp yutturuyorlar. keçi miyiz biz, yavan yavan asma yaprağı yiycez . yaprak, o caanım dolma içini bir arada tutmak için var.
ha bir de tabii ezelden beri gelen dolma mı sarma mı sorunsalı var. bizim orlarda dolma derler buna da. dilimin ucuna geleni yutkunup sarma diyorum umuma uymak için.
çekirdeksiz üzümün taze yaprağına pirinç ile sarılanı makbuldur. tokat yaprağının neden bu kadar rağbet gördüğünü anlamıyorum. salihli ve alaşehir yaprağı mükemmeldir.*)
El kabiliyeti, mutfakta maharet, tecrübe gibi bir çok nitelik gerektiren iyi yapılınca gerçekten çok lezzetli olan bir yemek. Hali hazırda daha bizden de bir yemek olduğu için taraftarı çoktur. Makbulü serçe parmak kalınlığında olanıdır.