Bir materyalin katılık veya esnekliğini gösterir. Elastik sınırlar içerisinde, materyalin üzerine uygulanan kuvvetlere karşı gösterdiği boyutsal değişikliktir.
Her Malzemede kendine özgüdür.
Materyalin kuvvet altında ne kadar deforme olacağını gösterir.
Elastik modül arttıkça, materyal daha rijit özellik gösterir.
Azaldıkça, materyalin boyutunu değiştirmek için uygulanması gereken kuvvet de azalır.
diğer ismi young modülü'dür. lineer elastik bölgede, malzemenin gerilim/gerinim oranıdır. elastisite modülünün gerilim ve gerinim arasındaki ilişkisi ise hooke yasasıdır. birimi newton/mm^2'dır. malzeme ve mukavemet derslerinde adından sıkça söz ettirir. gerilim ve gerinim kendi içlerinde ikiye ayrılır, mühendislik gerilimi, mühendislik gerilimi ve gerçek gerilim, gerçek gerinimdir. mühendislik hesaplarında genelde gerilim ve gerinim diyagramı üzerinden hareket edilir. gerilim ve gerinim diyagramları ise mühendislik gerilimi ve mühendislik gerinimi değerlerine göre çizilir. mühendislik geriliminin formülü kuvvet/ ilk yüzey alanı, mühendislik geriniminin formülü ise uzunluktaki değişim/ ilk uzunluk'tur. gerçek gerilim ve gerçek gerinim değerlerine ise başka zaman değineceğim.
Bir maddenin, birim alanda (1mm2'de) iki katı kadar esneme oranına verilen isim. Maddenin bu oranı ne kadar yüksekse esneme payı o kadar azdır. Yani şöyle ki; örneğin bir betonarmenin elastisite oranı bir lastiğinkine kıyasla daha fazladır. Elastisite modülü o maddenin birim alanda ki büyüklüğünü iki Katına çıkarmanız için gerekli olan kuvveti gösterir. süneklik ile ters orantılıdır.