1. öyle halk arasında bilindiği gibi sıcaklıkla eş anlamlı değildir. ısı, ve enerjilerinin nesneden nesneye aktarılmasına denir. bu soğuk bir metal kaşığın elinizin sıcaklığını düşürmesi ya da tam tersinin elinizi sıcaklığını arttırması gibi örneklendirilebilir. burada her iki ihtimalde de elinize ısı aktarılmış oluyor. yani vücudumuzun sıcaklığı yükseldiğinde "ısındım" demek yanlıştır. çünkü ısı enerji aktarımıdır. sıcaklıkla özdeş değildir.
    #186494 merakli sirin | 5 yıl önce (  5 yıl önce)
    0bilimsel terim 
  2. sürekli olarak sıcak bir gövdeden soğuk bir gövdeye doğru akar.

    aktarılması için üç yol vardır:

    iletim (kondüksiyon: parçacık ve elektron düzeyinde çarpışma ile iç enerjinin maddeler arası aktarımı. doğrudan temas yoluyla aktarım da diyebiliriz. bir madde ne kadar iletken ise kondüksiyon da o kadar hızlı gerçekleşir.

    taşınım (konveksiyon): akışkanların (sıvı, gaz, eriyik) moleküllerinin toplu hareketine dayalı ısı aktarımı. bu hareket yüksek ısıda olan moleküllerin yoğunluğu daha düşük olduğundan gerçekleşir. kaynayan suyun kabarcıklar çıkarması, ısıtılan balonların yükselmesi gibi etkiler hep konveksiyonun sonuçlarıdır.

    ışıma (radyasyon): enerjinin dalga ya da parçacık vasıtasıyla aktarımı. her madde ısı miktarına orantılı biçimde uzayda ya da maddeler üzerinde ışıma halindedir. uzaydaki ısı aktarım yolu budur, astrofizik ışıma miktarlarının ölçülmesine dayalı bir bilim dalıdır vs. elektromanyetik, alfa/beta vb. partikülleri, ses ve kütleçekimi (kütleçekim dalgaları) gibi çeşitleri vardır.
    #213646 tone | 4 yıl önce
    0bilimsel terim