Modern psikolojinin kurucu babası ise Wundt’ tur. İlk laboratuvarı kurmuş, ilk psikoloji dergisini yayına hazırlamış ve bir bilim olarak deneysel psikolojiye başlamıştır. Wundt’ un daha sonra psikolojiye önemli katkıları bulunacak ve gittikleri yerlere psikoloji laboratuvarları açacak öğrencileri Leipzig’ te eğitim alıyordu. Bilim dünyası deneysel psikolojiyi yeni yeni keşfetmiş bu alana doğru yönelirken akademik alanda çalışan psikologlar ciddi psikolojik rahatsızlıklara bakmamaktaydı. Bu tür rahatsızlıklara hem verdiği maddi güçten dolayı hem de hali hazırda klinik psikolojinin yeni yeni gelişiyor olmasından dolayı beyin ve nöroloji alanında çalışan hekimler bakmakta idi.
19. yüzyılın sonlarında Sigmund Freud’ un “katarsis-baca temizleme-konuşma kürü” yöntemlerinin öne çıkması ve başarıya ulaşması ile uygulamalı psikolojik tedavi gündeme gelmiştir. 1950 sonralarında Lightner Witmer isimli bir psikolog ki Wundt’ un öğrencisidir, yazı yazmada zorluklar yaşayan bir çocukla çalışmayı kabul etmiş ve başarıya ulaşmıştır. Bunun üzerine Witmer, öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için bir ilk psikoloji kliniğini açmış ve böylelikle uygulamalı psikolojik tedavi gündeme gelmiştir. Witmer’ ın kliniği açmasından 10 yıl sonra “The Psychological Clinic isimli dergi yayına girmiştir.Daha önceleri ciddi psikolojik rahatsızlıklara sahip bireyleri hekimler tedavi ederken klinik psikologlar “psikolojik değerlendirme” yöntemleriyle bu bireylerle çalışmışlardır.
Bununla birlikte 1. Dünya Savaşında, David Wechsler devlet eliyle savaşa girecek askerlere yeterliliklerini ölçen zeka testleri yapmıştır. Bu testler Army Alpha ve Army Beta testleri idi. Bu testler klinik psikolojinin lehine dönerek klinik psikolojinin iyice alanı domine etmesine sebep olmuştur. 2. Dünya Savaşından dönen askerlerin travmaları, stres bozuklukları ve travma sonrası stres bozuklukları klinik psikolojinin ikinci alanını da oluşturmuş oldu.
Savaşlara olan katkıları görülen klinik psikolojiye sonrasında bağışlar yapılmış ve geliştirilmeye çalışılmıştır. Tüm bu gelişmeler sonunda, Amerika’ da 1946’da üniversitelerde resmi klinik psikoloji programı yokken, 1950’lerde ABD’deki psikologların yarıdan fazlası klinik psikolojiye yönelmiş ve eğitimlerini tamamlamışlardır.
İleri düzeyde (isteyene psikanaliz) bdt, çocuk psikopatolojisi(dehb,otizm spektrum vb) davranışın psikofizyolojik temelleri(nörolojik bozukluklar, psikoz ,nevroz vb) konuları ele alan psikolojinin temel alt dalı.nöro psik. bilişsel psik. gibi dalları da var. okunması gereken tonca yorum ve bilgi kitabı vardır. dsm5 tani kriterleri kitabı genel olarak insani bezdirir.supervizyon yapma saatlerce aile evlilik terapisi canlandırma gibi zorlayıcı bir sürec klinik psikolog olmayı düşünenleri bekliyor.