1. Adıyaman’a bağlı bir ilçedir. 900 metrelik bir rakımda kurulmuştur. Bölge insanı besni’yi Eski besni ve yeni besni olarak bilir. Eski besni artık bir harabeye dönmüştür. insanlar bu bölgenin 5 km kuzeyine zaman içerisinde (1955-1968) yeni bir şehir kurmuşlar ve eski besni’yi tamamen terk etmişlerdir. Şehrin taşınma sebepleri ise ulaşım imkanlarının sınırlı olması, dolayısıyla eşkıyalık yapan insanların burayı sıkça hedef alması, şehrin vadi dibinde kurulmasıyla zaten sıcak olan bölgenin yaz mevsimlerini daha da şiddetli geçirmesi sebepleriyle taşınmıştır.

    Tarih boyunca farklı dillerde bahsna, bethesna, behesna; osmanlılar döneminde de behesni, son şeklini de günümüzde besni olarak almıştır. Cennet gibi güzel olan yer manasını taşır.

    İlçe, 1926 yılına kadar malatya iline bağlı iken bu tarihten 1933’e kadar Gaziantep iline bağlanmıştır. 1933’ten sonra sonra tekrar malatya’ya bağlanmış fakat bu sefer 1 aralık 1954 yılında adıyaman’ın malatya ilinden ayrılıp bir il statüsünü almasıyla besni ilçe olarak aynı tarihte Adıyaman iline bağlanmıştır. Bu durum birçok ilimizde görülen ilçe ve il merkezi garezlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

    Günümüzde genelde fıstık yetiştiriciliği ve özellikle de üzümüyle bilinse de doğal ve tarihi güzellikleri pek gündeme gelmeyen bir yerdir.
    #156732 iskiski | 6 yıl önce
    0ilçe 
  2. çekilin besnili geldi. güneydoğuda bir ege ilçesi düşünün. fıstık, üzüm, dut, incir, ceviz, zeytin ve bilimum egede yetişen meyve bulunur. roma dönemine kadar uzanan geçmişi vardır. eski besni kalesinin (şu an sadece bir suru ayakta) roma kalesi olduğu belirtilir. güvenliğin ön planda olduğu geçmiş zamanda bayağı şaşalı tarihi varmış. şimdi ana yollardan uzak dağda küçük bir ilçe olarak ayakta. üçgöz, sofraz çayı, değirmen çayı, sarı çay (hepsi aynı suyun devamı)'ın suladığı çok geniş bir ovada ciddi tarım ürünü elde edilir. maneviyatı çok yüksektir. ne de olsa doğup büyüdüğüm yerdir
    #156771 vanosss | 6 yıl önce
    1ilçe