Anayasa hukuk sisteminde yetkili organlarca meydana getirilen hukuk kurallarıdır.
Azınlığın haklarını çoğunluktan koruma görevini ifa etmediği durumlarda, toplumun çoğunluğu vicdanında temize çıkartılan bazı olayların kanunlaşması gerekir*
toplum nezdinde temize çıkabilecek bazı suçlarla örneklendirecek olursak;
(1) Çalıyor ama çalışıyor da kuralı; Eğer ki kişi mevcut olarak yaptığı işte yahut öncesinde çalıyorsa fakat aynı zamanda çalışıyorsa bu durum suç teşkil etmez, infaz edilemez yahut ertelenir.
(2) bir kereden birşey olmaz kuralı; Eğer ki kişi eylemi birkereye mahsus olarak gerçekleştirmişse veya öncesinde bu eylemi gerçekleştirmekten, sözlü ve yazılı herhangi bir kayda geçmemişse suç teşkil etmez, infaz edilemez yahut duruma göre yarı yarıya infazı düşürülür.
(3) diğerleride yapıyor kuralı; Eğer ki suç olarak bilinen eylem kişiden bağımsız olarak başka kimseler tarafından da yapılıyorsa suç teşkil etmez.
(4) dayım milletvekili kuralı; suç işlediği ispatlanan yahut İddaa edilen kişinin dayısı milletvekiliyse, infaz edilmez ve cezai işleme tabi tutulmaz, fakat mağdurun dayısı bakansa infazı istenir yahut taraflar kendi aralarında anlaşır.
(5) başıma gelecek her türlü suçtan bir başkası sorumludur kuralı; Eğer ki kişi bir mecrayı araç olarak kullanıp suç teşkil edecek bir eyleme karışırsa onun yerine bir başkası Sorumludur veya suçludur.
Yukarıda bahsi geçenler hayal ürünüdür gerçeklerle bir alakası yoktur.