ders çalışmak için gerekli olan en mühim şeylerden biri. bazı insanlar üzerine güzel sözler yazıp sevdiklerine sürpriz yapma nihayetinde sağa sola yapıştırsa da, asıl maksadı ders notu taşımaktır.
üstüne notlar karalayıp istediğimiz yere yapışabilen renk renk çeşit çeşit not kağıtlarına verilen isimdir. incir reçeli 1 filminde karakterimiz ne biliyorsa bu kağıtlara yazmış ve evin her yerine yapış yapış yapıştırmıştır.
günlük hayatımızın geniş alanına yayılmış olan yapışkan not kağıdı.
Peki fikir nasıl ortaya çıkmış biliyor muyuz?
1968'de, 3M şirketinde görevli kimyager Spencer Silver’dan, şirket yetkilileri tarafından güçlü bir yapıştırıcı geliştirmesi istenmiştir. Çalışmaları sonunda elde ettiği yapıştırıcı istenilenin aksine hafif tutucu özelliği olan bir yapıştırıcı idi0. Dolayısı ile şirket yetkilileri tarafından kabul görmedi. Silver yapıştırıcısını saklamayı tercih etti.
Aynı şirketten mesai arkadaşı Arthur Fry, kilise korosunda şarkı söylüyordu. Çalışmalarında notaları işaretlemek için yapıştırdığı not kağıtlarının sayfalarda bıraktığı lekelerden rahatsızlık duyuyordu. Üstelik tek sefer kullanabiliyordu bu not kağıtlarını.
Birgün koro çalışmasında aklından silver’ın düşük güçteki yapıştırıcısı aklına geldi. Bu şekilde notalarını işaretleyebilmek için kullanacağı not kağıdını bir defadan fazla kullanabilecek ve sayfalarda lekeler oluşmayacaktı.
5 yıl bekledikten sonra Silver’ın keşfi düşük güce sahip yapıştırıcısı ile fry’ın not kağıdı fikri birleşerek yapışkan not kağıtlarını ortaya çıkarmıştır. Fry bunu, kendi sözleri ile şu şekilde ifade etmiştir. “Sahip olduğumuz şeyin yalnızca bir not kağıdı değil, bilgi iletmenin veya düzenlemenin yeni bir yolu olduğunu fark ettik ve Post-it Not kağıdı doğdu.”
Öyle de değil midir zaten? Yapışkan not kağıtlarını, kitap sayfalarını işaretlemekte, sayfalarla ilgili önemli notları almakta, ofis ortamlarında toplantı notlarından tutun, yönetici talimatlarına kadar her alanda yaygın olarak kullanmaktayız.