hasat düşmanı sevimli kemirgen. bir arkadaşın bahçesinde vardı iki tane. şirinlik muskaları. geldiklerinden itibaren iki hafta içinde etrafta ne kadar ekili bitki varsa her birini itinayla kemirdiler. öyle böyle kemirmek değil, direkt yok olması için savaş veriyorlar resmen, kulaklarını ısırdıklarım. dokunayım, seveyim de diyemiyorsunuz, pıtır pıtır zıplayıp kaçıveriyorlar hemen. arkadaş eşiyle birlikte bunlara kafes yapmıştı bir ara. orada doğurdular, çoğaldılar ve ardından çoluk çocuk kafesin alt kısmını oyup hiçliğe karıştılar. şu an bahçede bir tane bile tavşan yok, bitkiler öyle beter olduğuyla kaldı. bir gün yolunuz kazdağları'na düşer ve başı boş bir halde şu arkadaşı görürseniz yetkililere haber verin lütfen. elalemin bahçesini yiyip bitirmesin.
Dağa büllüğünü sürtüp dağı becerdigini iddia eden ayni hafta icinde yerel bir organizasyonda 200 metre engelsizde kaplumbağaya onde olduğu yarışı vermiş milletle canimli cicimli konuşan değişiğin tekidir.
Birçok gelenek içinde kendisine yer edinmiş bir hayvan.
Çin inanışlarına göre ay ile ilişkisi varmış. Ağustos dolunayında tavşanlar için festival düzenliyorlarmış hatta.
Antik Britanya’da kutsal sayılırmış.
Antik Roma’da dini törenlerde bulundurulurmuş, bu sebeple eti yenilmezmiş.
Anadolu’da da uğurlu görülmüşler hep.
Hititler’de * de totem olarak kabul edilmiş, kutsal görülmüş, eti yenmezmiş.
Eski türklerde de totem olarak kabul edilmiş hatta 12 hayvanlı türk takvimi’nde “merhamet ve korkaklık” özelliklerinden dolayı 4. Yılı temsil etmesini uygun görüp tavşan adını vermişler.
Şamanların kullandığı davul tokmaklarının kaplanmasında tavşan derisi de kullanılırmış. * kamların ** hem davullarında hem de elbiselerinde yine tavşan motifleri yer almış.
* hami ruhları’nın * farklılıklarına göre tavşan dışında kaz, kurbağa, kurt da bu kamların davul ve elbiselerinin üzerindeki motiflerde yer almış.
Kutsallığını falan bilemem ama sevimlilikleri konusunda diyebileceğim hiçbir şey yok eheheh^^
Atropinaz enzimi olduğundan dolayı bu hayvanlara atropin uygulandığında hızlıca bu enzim ile yıkılır ve etkisi izlenemez. Hayvan deneylerinde atropin etkileşimleri açısından tercih edilmez. Stres altında gözü kırmızı renk olur. Ayrıca kan alınmak istendiğinde kulaktaki damarlar kullanılır. Bilindiği üzere havuç bağımlılığı yoktur ama tamamen otçuldur.
atropin: antimuskarinik ilaçtır. av nod iletimini artırarak kalp hızını artırır. eski guidelarda cpr protokolünde adrenalin ile kullanımı mevcuttu ama şuanda bu uygulama kalktı.
atropinaz: tavşan karaciğerinde bulunan ve atropini yıkan bir enzimdir. çok çabuk yıkıldığından atropinin etkilerini görebilmek için tavşanlara yüksek doz verilmesi gerekir.
geleneksel çin takvimine göre çinlilerin ve çin kültürünü benimsemiş ülkelerin (kore, japonya vs. vietnamlılar tavşanı kediyle değiştirmiş.) 22 ocak 2023 tarihinde girdikleri yıl.
tavşan normalde bereketi temsil ediyor (malum sebeplerden.*). ama bu sene de pek bereketli geçeceğe benzemiyor. belki çin için bereketli geçecek.
bir tehlike hissedince yuvalarının yerlerini değiştirmeleriyle tanıdığım sevimli hayvanlar, (sevimli olunca hayvanlara hayvan demek de zor oluyor, kelime küfre dönüştürüldüğü için) ormanın içinde bir yerden bir yere gidiyorsunuz mesela, ormanda bir tavşan yuvasına rast geldiniz diyelim, tavşan ve yavruları da yuvada olsun, onlar da sizi fark etti, gideceğiniz yere gittiniz, aynı yoldan geri dönerken aklınıza geldi tavşanlar, bakarsınız yuva ortada değildir. bir tehlikeyle karşılaşınca ya da bir tehlike hissedince anne ya da baba tavşan yuvayı taşıyor sanırım.
Bunu fazla yemek protein/yag orani fazla beslenmekten doğan, tavşan kıtlığı denilen bir hastalığa yol açar.
Avında saçma kullanmak avı fazla kolaylaştırdığı için tercih edilmez. ışık tutmak ise beceriksizlik itirafıdır. Tavşana eğitilmiş av köpekleri başka ava eğitilemediğinden pek bulunmaz. Kullanılan köpekler genele kuş kaldıran zağarlardır. bu yüzden köpeği vurmamaya ayrıca dikkat etmek gerekir.
Zaten mevsiminde ne tüfeği, köpeği, köy çocukları sapanla bile vurur.
Fazla ürediği için avı en son yasağa giren kara hayvanıdır.
avustralya'nın baş belası. beyaz adam tarafından taşınmış kıtaya. sonra doğaya kaçanları kontrolsüzce üremeye başlamış. inanılmaz bir nüfusa ulaşmışlar. hem yerel türlerin yaşam alanlarını işgal ediyorlar hem de kıtlık yaratıyorlar. ekosistem altüst olmuş. avustralda tavşan demek kımıl zararlısı demek. dönem dönem itlaf operasyonları düzenleniyor bu nedenle.