1. muhteşem bir oyun. ben böyle güzel bir senaryo görmedim. oynadığım oyunlar arasında en iyi senaryoya sahip oyun diyebilirim. ilmek ilmek örülmüş. muhteşem... bundan sonrası ağır spoiler. oynamamış ve oynamayı düşünenler okumasın....
    -- spoiler --


    Oyun, 1912 yılında gizemli nin, 'i Maine kıyılarında bir deniz fenerine götürmesiyle başlıyor. lutece'Lerin "kızı bize geri getir ve borcun silinsin" talimatıyla dewitt; onu bilmediği ve daha önce duymadığı göklerdeki şehrine götürecek olan roket silosuna giriş yapıyor.

    'ın peygamberi olduğu bir mezhebin kilisesinin içine iniş yapan roketten ayrılıyoruz. karşılama koridorlarını geçip sadece vaftiz olanların şehre kabul edildiğini öğrenince vaftiz olup şehre giriyoruz.başlangıçtaki kutuda bulunan kartpostaldaki heykeli ararken bir telgraf gelir ve telgrafta "geldiğinden comstock'ın haberi olmasın ve sakın 77'yi seçme." yazar. biz buna bu anda bir anlam veremiyoruz. daha sonra şehirde fuar telaşında koştururken, çekilişe rast geliyoruz. buradaki kalabalığın içinden elinde sepet olan bir kadın bize sesleniyor ve "bir top almaz mıydınız bayım?" diyor. ve biz sepetten bir top seçiyoruz. topta 77 yazıyor. çekiliş yapılıyor ve kazanan booker yani biz oluyoruz. ödülümüz de bu topu sahnedeki iki mahkuma fırlatmak. burada bize iki seçenek sunuluyor topu sunucuya ya da mahkumlara fırlatabiliyoruz. tabii fırlatmak istediğimizde yanımızda bulunan bir polis memuru elimizdeki "ad" işaretinden bizi tanıyor ve columbia'da açığa çıkıyoruz. bu işaret şehrin lideri ve peygamber tarafından yapılan kehanete göre columbia şehrinin sonunu getirecek ve yani 'i yoldan çıkaracak "'ın elinde olacağı söyleniyor.
    booker artık aranan biri, ve şimdi elizabeth'in tutulduğu kulenin bulunduğu adasına doğru savaşarak ilerliyor. yol boyunca adında devasa bir aygıt olduğunu ve elizabeth'in uzay zaman düzlemini diğer paralel evrenlere doğru kırabilen yarıklar açabildiğini öğreniyor. booker elizabeth'i kurtardıktan sonra, onun gardiyan'ı olan adında bir yaratığın elizabeth'in bulunduğu kuleyi yıktığını ve booker ile elizabeth'in canını zor kurtardığına ve denize düştüklerine şahit oluyoruz.

    bir deniz kıyısında ayıldıktan sonra isimli gemiyi kaçırıp, elizabeth'in hep gitmek istediği paris' şehrine gitmek üzere yolumuza devam ediyoruz. gemiye gitmek için binmemiz gereken gondol adında bir vigor'la çalışıyor. biz de bunu hall of heroes'dan elde etmek üzere yola çıkıyoruz. burada girişte bir yerlerde'un heykeli var. güzel bir gönderme yapılmış. booker'ın askerden arkadaşı ve wounded knee de birlikte savaştıkları slate'den shock jockey'İ alıyoruz. gemiye giden gondola biniyoruz. gemiyi ele geçirdiklerinde booker gemiyi new york city'ye elizabeth'i lutece'lara teslim etmek üzere çevirdiğinde elizabeth booker'ın niyetini anlar.ağlamaya başlar, dikkati dağılan booker'ın kafasına vurarak kaçar.uyandığında geminin lideri tarafından ele geçirildiğini öğrenir. fitzroy booker'a gemiyi columbia polis istasyonundaki ele geçirilmiş silahları geri alması karşılığında vereceğini söyler. vox çalışan sınıfın, yabancıların, zencilerin ve columbia toplumunun zulmünden kaçmış insanların oluşturduğu bir isyancı örgüttür.

    paris'e gitmek için booker'dan başka çaresi olmayan elizabeth ona yeniden katılır ve şehirde çinli silah üreticisi 'i bulmak ve ondan silah almak üzere ilerlemeye devam ederler. ancak silah fabrikasına vardıklarında chen lin 'in adamları tarafından ele geçirilmiş ve sorgu esnasında öldürülmüştür. bu yüzden elizabeth chen lin'in hayatta olduğu başka bir gerçekliğe taşımak üzere bir yarık açar. bu yarıklar booker'a yolculuğunda yardım etmek amacıyla gerçekliği manipüle ederken, elizabeth gerçekliği booker ve columbia şehrinin insanları üzerinde değiştirmenin fizyolojik ve psikolojik sonuçlarından rahatsız olmaya başlar. bir yarık onları booker'ın öldüğü ve vox populi için şehit olduğu bir evrene getirir. ve evrende vox büyük bir başkaldırı başlatmıştır. bu evrenin fitzroy'u bizim booker'ımızla karşılaştığında onu bir sahtekar olmakla nitelendirir ve tüm güçlerini ona çevirir biz de columbia güçleriyle savaştığımız yetmezmiş gibi bir de vox populi ile savaşmaya başlarız. elizabeth fitzroy'u jeremiah fink'in veliahtı olan oğlunu öldürmek üzereyken yakalar ve makasla onu öldürür. kendini kötü hisseden elizabeth gemiye biner ve kapıyı kapatır. sonrasında elizabeth'i saçları kısa kesilmiş, mavi bir gece elbisesi içinde görürüz. kahramanlarımız columbia'yı terketmeye çalışırken songbird tekrar gelir, gemiye saldırır ve tekrar columbia'ya geri düşerler.

    songbird'i durdurmadan columbia'yı terkedemeyeceğini anlayan booker ve elizabeth onu kontrol edebilecekleri enstrümanı aramaya başlar. kaçış yollarını ararken; şehrin kuruluşunun ardındaki komployu; elizabeth'in güçleri üzerinde kullanılan bir siphon ile paralel evrenden gelen bir hayaletinin yönlendirdiği yarıklar aracılığıyla öğreniriz.
    aslında lutece ikizlerinin ikiz olmadıkları, farklı gerçekliklerde aynı kuantum fizikçisinin iki farklı yansıması olduğu ortaya çıkar. "", dişi lutece bu gerçeklikten olmasına rağmen; "" erkek olan farklı bir gerçeklikten geliyor. comstock elizabeth'i robert'in evreninden almış, onu kızı olarak evlat edinmiş, ve gelecekteki lider olarak yetiştirmekte olduğunu öğreniyoruz. kehanetlerini görmek için yarık makinesini kullandıkça comstock radyasyon nedeniyle yaşlanmış ve kısır hale gelmiş. comstock lutece'lara siphon heykelini elizabeth'in güçlerini kontrol altında tutmak için yaptırmış. ve sonrasında karısına elizabeth'i gösterdiğinde, ona gerçeği açıklamış kadının kafası bunu almamış ve elizabeth'in comstock ile rosalind'in kızı olduğunu düşünmüş. ayrıca paralel gerçeklikleri ve elizabeth'in nerden geldiğini öğrendiği için de lady comstock'ı onun sadık hizmetkarını olan üzerine suç atarak öldürmüş. fink'e de lutece'ları kaza süsü vererek öldürtmek istemiş ancak bunu lutece makinesini sabote ederek yapmaya çalışınca , lutece'lar zaman ya da evrenden azade olup elizabeth gibi her evrende bulunma özelliğine sahip olmuşlar.
    comstock malikanesine varınca, elizabeth songbird tarafından yakalanır. booker onu takip eder ancak yaşlı bir elizabeth tarafından geleceğe doğru çekilir; ve bu evrenin geleceğinde her yer alevler içindedir. elizabeth booker'ın yokluğunda pes etmiş ve onlarca yıl işkence ve beyin yıkama seanslarına maruz bırakıldığını söyler. böylece comstock'ın davasına sahip çıkmış ve columbia new york'a saldırmıştır. songbird'in booker'ı geçmişteki tüm kurtarma girişimlerinde engellediğini açığa vurur ve onu durdurabilmek için bir anahtar olan kartı ona verir.

    booker günümüze geri döner ve profesörler tarafından makinaya beyni yıkanmak üzere bağlanırken elizabeth'i kurtarır. ikili comstock'ı gemisine kadar izler. karşılaşma anında; comstock booker'dan elizabeth'in geçmişini ve neden elizabeth'in bir parmağının olmadığını açıklamasını ister. comstock elizabeth'e saldırmaya başlar ve onun tüm bu isyankar tavırları için booker'ı suçlar, booker sinirlenir ve vaftiz çeşmesinde comstock'ı boğarak öldürür. booker elizabeth'İn parmağı hakkındaki bilgiyi açıklamayı reddeder, ve elizabeth'in parmağını comstock'ın kestiğini söyler, ancak elizabeth bunu bildiğini fakat unuttuğunu iddia eder.
    sonrasında booker 'u yoketmeye karar verir, böylece elizabeth tüm gücüne kavuşacak ve gerçeği öğreneceklerdir. c-a-g-e yani cage resminin bir nota dizilimi olduğunu burada öğreniyoruz. bu da songbird'İ kontrol etmelerine yarıyor. songbird kontrol altındayken bir kaç vox populi zeplini gemiye saldırır ve onları songbird aracılığıyla yok ederler. sonrasında booker songbird'e siphon'u yoketmesi talimatını verir. songbird'in kontrol eden siphon yokolduğunda, songbird booker'a saldırmaya çalışır. o esnada elizabeth bir yırtık açar ve üçünü de su altı şehria yönlendirir. booker ve elizabeth içerde güvendeyken, songbird dışarıdaki basınçtan vurgun yiyip parçalanır ve yokolur.
    elizabeth booker'ı o gerçekliğin yüzeyine ve deniz fenerine götürür. kapıdan geçtiklerinde uzay zaman düzleminin dışında sayısız deniz fenerinin ve booker ve elizabeth'in alternatif versiyonlarının olduğu bir yere gelirler. elizabeth yaptıkları seçimler yüzünden hem aynı hem de korkunç derecede farklı sonsuz sayıdaki olası gerçekliklerin birinin içinde olduklarını açıklar. booker'a gerçeği gösterir.

    insan kendisine böyle bir kötülük yapar mı???

    8 ekim 1893 günü, robert lutece ;comstock adına booker'a yaklaşır. kızı bize ver ve borcun silinsin... booker'ın bebek kızı 'i borçlarının karşılığında satmasını ister. booker'ın kefaret olarak eline kazıdığı "ad"nin anlamı... booker isteksizce anna'yı satmaya ikna olur ancak sonradan fikrini değiştirir. comstock'ı rosalind'in evrenine yırtık vasıtasıyla kaçmak üzereyken yakalar ancak yetişemez ve o yırtık kapanırken anna'nın parmağı koparak booker'ın evreninde kalır. comstock anna'yı elizabeth olarak kendi kızı gibi büyütür. kopmuş parmağından dolayı elizabeth iki farklı evrende de bulunmaya devam etmektedir, parmak robert'in, vücudunun geri kalanı rosalind'İn evreninde. işte bu elizabeth'in yarıklar açmasını sağlayan yeteneğe sahip olmasının nedenidir. sonrasında; robert kendini suçlu hisseder ve rosalind'i booker'ı columbia'ya geri getirip rosalind'in gerçekliğinde elizabeth'i kurtarması için ikna eder. başlangıçtaki kayık sahnesine geri döneriz. elizabeth booker'ın comstock karşısında ne yaparsa yapsın comstock'ın bu paralel evrenlerde varolacağını ve bir şekilde geri döneceğini; ki lutece'ların da booker'ı defalarca bu döngüyü kırmak için geri çağırdıklarını ancak sonucun hep aynı olduğunu açıklar.

    döngüyü kırmanın yolunun, comstock'ı ilk nerede yaratıldıysa orada yoketmek olduğu anlaşılır. booker comstock'ı kundaktayken öldürmeyi teklif eder ancak bu mümkün değildir. elizabeth booker'ı savaşından sonra vaftiz olup günahlarından arınmak istediği yere götürür.


    1. gerçeklik : burada booker vaftizi reddeder ve robert'in evreninde ile evlenip anna'nın babası olur. anna'nın annesi doğum esnasında ölür ve booker depresyona girip içkiye kumara başlar. pinkerton altında özel dedektiflik yapan booker borçlarını ödeyemeyince, bir gün robert lutece gelir ve comstock adına ona kızı satmasını teklif eder. booker istemeye istemeye kabul eder.

    2. gerçeklik: rosalind'in evreninde ise booker vaftizi kabul eder ve dindar bir adam olan olarak adını değiştirir. (şok) lutece alanları sayesinde columbia şehrini kurar ve şehir atomları manipüle eden lutece'lar sayesinde göklere yükseltir. . aynı zamanda bu teknolojiyi geleceği görmek için kullanır. bu sayede tüm halk tarafından peygamber olarak görülür bu yüzden de oyunun başında elizabeth'i kurtarmaya gelen kişinin the false shepard olacağı ve sağ elinde "ad" mührünün olacağı bilgisine sahip. maruz kaldığı radyasyon yüzünden ile evlense de hiç çocuğu olmaz. saplantılı bir şekilde ülkesi için varis isteyen comstock lutece'ların teknolojisi sayesinde booker ve anna'dan haberdar olur. ve bu yüzden anna'nın booker'ın elinden alınıp columbia şehri için tek varisi olarak kan bağı olan birisi olması üzerine çalışır.

    son sahnede booker ve elizabeth herşeyin başladığı ilk vaftiz anında elizabeth'in diğer evrenlerden alternatif versiyonlarıyla karşı karşıya gelir. booker onları vaftiz esnasında suda boğmalarına izin verir, ki böylece ne comstock ne de elizabeth bir daha asla olmayacaktır. müzik notalarıyla birlikte tek tek alternatif elizabeth'ler yokolmaya başlar. ekran kararır.

    -- spoiler --
    #268289 opethian | 3 yıl önce
    0video oyunu, video oyunu serisi