Kökeni sihirli kareye dayayan, İsviçre icadı bir oyun.
Japonyaya geçmesi amerika üzerinden olmuş.
sihirli kare nedir? içine sayıların yerleştirildiği bir kare içerisinde köşeden, satır ve sütunlardaki sayıların toplamının hep aynı sayıyı verdiği kareye denir.
Örneğin, 1-9 arası sayıların olduğu bir sihirli karede satır, sütun ve köşegen toplamları 15 yapar.
Sudoku ise 9 tene sihirli kareden oluşan büyük bir sihirli keredir. Yani içinde 9x9 = 81 tane sayı yazılır.
Gelelim Kurallara: 1- her 3x3 lük sihirli kare içinde sadece 1-9 arası rakamlar sadece bir kere bulunmalı. 2- her satırda 1-9 arası rakamlar sadece bir kere bulunmalı 3-her sütunda 1-9 arası rakamlar bir kere bulunmalı
Sudoku, böyle bir sihirli kareler karesinde ip ucu olarak verilen az sayıdaki rakam ile boş karelerdeki sayıların hesaplanması ile oynanır.
Ne kadar az ipucu verilirse, bulmaca çözümü o kadar zorlaşır. Belirli bir seviyenin altında ip ucu verilmesi durumunda aynı bulmaca için birden fazla çözüm olasıdır.
Bunun sorularını üreten oyunu programcılık derslerinden birinde yazmıştım. Annem eski kafa basıp öyle oynuyordu. Hocaların gözünden kaçan bir iki hatayı da o bulup getirmişti. Bedava tester.
japoncadan gelme, rakam yerleştirmek anlamında olan kelimedir. klasik haliyle 9x9 boyuttadır. bunun dışında oyun olarak, rakam yerine, harf , şekil veya resim lerin kullanıldığı da görülebilir. kurallar ve boyut olarak şu çeşitleri de bulunur:
- mini: 4x4 (shi doku ) veya 6x6 (5x5 veya 6x6 diğer adıyla go doku ) şeklindedir, genelde çocuklar veya yeni başlayanlar içindir.
- mega veya süper: 9x9'dan büyük olanlar için kullanılır ve profesyonelliğe girer. örneğin: 16x16 boyutundaki sudoku hexa (sayıdan başlayıp 9 dan sonra harfle devam etmek) girdilerden oluşabilir.
- asal sayı: boyutu asal sayı olan bu çeşide de go doku 'da denir.
- ipucu: kolay-orta-zor-imkansız tarzı bol ipucu verilmişten en az ipucu verilmişe kadar seçenekleri vardır.
- kesin: tek bir doğru sonucu olan çeşittir.
- diagonal: çaprazlama girilenlerin de kurallara uymak zorunda olduğu çeşittir.
- düzensiz: dış çevresi kare boyutunda olmasına rağmen içindeki sayılar kare değilde farklı şekillerde kutulanması veya tetris şekilleri ile oluşur.
- multi: birden fazla sudokunun bazı uçlarının birleştirilmesiyle oluşturulur
- işlemli: düzensiz sudokunun içindeki sayıların, kuralların yanı sıra, belirli bir toplamı veya çarpımını vermesi beklenir.
- zincir: belirli bir kare içinde şekillendirilmelerine rağmen, her bir karenin başka bir kareye çizgi ile bağlanması üzerine kuruludur. burada yandaşlık değil bağlı zincirler sıra veya sütun olarak alınır.
babamın "sukudu" olarak telaffuz ettiği bulmaca. *
bulmacanın gördüğüm en kompleksli yapısı, ortada bir ana sudoku ve bu sudokuya bağlı dört sudoku şeklinde olanıydı. bir türlü odaklanıp da çözemedim. *