Kişiden kişiye göre değiştiğini düşünüyorum. Bazı kadınlar çok erken olgunlaştıkları için yanlarında kendileri gibi olgun bir erkek arayabiliyorlar ve burada da erkeklerin biraz daha geç olgunlaştığı düşünülünce yaş farkı artıyor.
Erkekler de bazen çoluk çocukla uğraşmak istemedikleri için olgun, ayakları yere basan bir kadın isteyip kendilerinden yaşça büyük biriyle beraber olabiliyorlar.
Eşcinsel çiftlerde durum ne? Pek bir bilgim yok.
Genel çevreme sorduğumda herkes bir kaç yaş fark olmasının iyi olduğunu ancak on yaşı geçmemek gerektiğini söyledi. Kuşak farkı oluyormuş. Bilemiyorum.
Şimdi bazen derin düşüncelere dalıyorum şuraya da itiraf edeyim. Sevgilimle aramda 9 yaş var. Zaman ilerleyip de yaş aldığımızda fiziksel olarak yine bana çekici gelecek mi? Bunu çok merak ediyorum.
Şöyle bir başlık açtığım için vicdan azabı çeksem de, bu konuda insanların fikirlerini küçüklükten beri merak etmişimdir (evet zor bir çocukluk geçirdim :d) o sebepten fazla vurmayın.
ne kadar süreceğine nasıl süreceğine göre değişir. klasik bir ilişkide erkeğin kadından 3-4 yaş büyük olması çoğu sorunu giderir. rastlaşmak ve birbrini tüketmek amaçlıysa yaşlar aynı olmalı, birilerinin bir şeyine sığınmaksa( huzur, farklılık, kafa rahatlığı) kadının büyük olması ya da erkeğin çok büyük olması. görecelidir.
ilişki dediğimizde yalnızca aşk ilişkisi yok. mesela ebeveyn ve evlat ilişkisi var. bunda dahi çok büyük yaş aralıkları pek tavsiye edilmez. anne babanın belirli bir yaş üzerinde olması durumunda çocuk aşırı şımartılır. gerçi şimdi her türlü şımartılıyor ya neyse. çocuğun ilk yılları büyük enerji gerektiyor. peşinden koşacak, uykusuz kalacak, ağlamasına tahammül edecek enerjiniz azalmaya başlamıştır. çok yorulursunuz. ecnebilerin generation gap dedikleri bir şey var. nesil farkı. yaş aralığı açıldıkça iletişim olanakları azalır. ergenlik krizleri başedilmesi imkansız hale gelir. bir de tabii yolun sonu var. o çocuğun büyüdüğünü göremeyebilirsiniz. hadi ömrünüz uzun oldu büyüttünüz, torun görmezsiniz. otuzlu yaşların ortalarına kadar olan süre bunun idealidir. bir alt limit de olmalı tabii. akranları hala arada bir barbie bebekleriyle oynarken bazı çocuk gelinler çocuk sahibi oluyorlar. daha kendisi olamamışken başka bir bireyi oldurmak zorunda kalıyorlar. yirmi yaş altında çocuk sahibi olmak da pek ideal sayılmaz. ebeveynin çocuklarıyla sağlıklı ilişkiler içinde olabilmesi için 20-35 yaş gibi bir farklılık en idealidir.
o ruh eşi dediğimiz insanla çok geç ya da erken karşılaşabiliriz. bu durumda da arada yaş farkı fazla olabilir. ideal neye göre kime göredir bu durumda tartışılır.
İdeal yaş farkı kişiden kişiye değişir değişkenlik; kişilerin hayata bakış, olgunlaşma ve kişilikleriyle alakalıdır yoksa 25-30 yaş arası kesin sağlam bir ilişki ya san olmaz diye bir şey söylemek mümkün değil.
Kadın erkeğe göre erken olgunlaşıyor, o yüzden erkek kişisi kadından en az 5 yaş büyük olmalı, en fazlada 10 diyorum. Tabi bu referans aralığı değişkenlik gösterebilir ama bence olması gereken budur..
pedofiliye girmedikçe istediğiniz gibi at koşturabilirsiniz... ama fazla yaş farkı olunca tartışma esnasında yaşınızdan kurşunu yiyebilirsiniz. dikkat etmek gerekir.
ikili ilişkilerde sayıların önemli olmadığını düşünen biri olarak çok da takmadığım durum. aynı yaşta olduklarımızla çok mu iyi anlaşıyoruz? bu yüzden mesele yaşların farkı değil kafa yapılarının uyuşması.
ilişkinin türüne, tarafların türüne ve varsa cinsine göre değişir. bazen önemsizdir. örneğin marketten ekmek alırken kasiyerle yaş farkınızın önemsiz olması gibi.