Coğrafi keşiflerle eski dünyaya yayılmaya başlayan patlıcangillerden bir bitkidir. Christoper Colombus ve ekibi, batıya yaptığı keşif seferinde ilk defa bahama adaları bölgesinde yaşayan yerliler tarafından tütün bitkisinin tobacco adı verilen içi boş bir saz bitkisi aracılığıyla dumanının çekildiğini, bazen de yapraklarının çiğnendiğini not etmişlerdir. (tobacco kelimesi Avrupalılar zamanla tütün bitkisini kast edecek şekilde kullanmışlardır.)
Colombus’un ilgisini çekmeyen bu bitki yaprakları, ekibinden rodrigo jerez adında bir vatandaşın ilgisini çekmiş; merakından deneyimleyip tütün içen ilk eski dünyalı olarak ismini tarihe yazdırmıştır. Tabi bu vatandaş, tipik bir tiryakiye döndüğü için avrupa’ya döndüğünde içtiği sigarasının dumanını ağzından, burnundan keyifle pöfür pöfür tüttürürken bir şeyleri hesaba katmamış. ağzından, burnundan çıkan dumanlar sebebiyle içine şeytan kaçmış olduğu düşüncesiyle ispanyol engizisyon mahkemeleri tarafından derhal tutuklanıp hapsedilmiştir. Fakat bu durum tütünün insanlar arasında yayılmasının önüne geçememiş ve insanlar arasında “zevk veren bitki” sıfatını almış böylelikle tütün kullanımı insanlar arasında hızlıca yayılmaya başlamıştır. kısa bir zaman sonra da tütünün Avrupa’ya yayılmasının önü açılmıştır.
Uzak doğuda ise yine bu bitkinin keşiflerden önce olduğuna dair rivayetler olsa da genel kanı yine coğrafi keşifler yoluyla Anadolu, oradan da çin’e yayıldığı yönündedir.
Uzun yıllar old holborn sarı paketi içtikten sonra rahatsızlığımdan dolayı tütünü bırakıp sigaraya tekrar başlamıştım. (çok öksürtüyordu) son zamlardan dolayı bugün tekrar instark adlı bir tütüne başladım. bakalım sonuçları nasıl olacak.