Yaz aylarinin gelmesiyle haberlerde siklikla karsimiza cikan olay.
An itibariyle izmir bayindirlik ilcesinde devam etmekteymis, turgutlu'ya sicrayabilirmis. 3000 kisi evlerinden ayrilmak zorunda kalmis....
Olur da kontrol altina alinip sondurulurse yarin haberlerde bilmem kac hektar orman kul oldu diyecekler. Cok merak ediyorum mesela 30 hektar diyince kac kisinin gozunde o yer tam olarak canlanabiliyor. Anca bilmem kac futbol sahasi buyuklugunde alan diyince belki bi anlam ifade ediyordur ama buyuk bir orman yanginini da futbol sahasiyla nasil ifade ederler bilmiyorum.
Zaten konu ifade bicimi de degil. Yokmudur orman yanginlariyla daha etkin mucadele yontemi bilmiyorum. Cok sicaklarda nem azalip da ortam kuruyunca dogal olarak yangin kacinilmaz oluyor ama ne biliyim insanin ici gidiyor. Seneler once antalyada aspendos civarinda cikan yangin yerini sondukten sonra gormustum de yanip kul olan yerleri gorunce insanin oturup aglayasi geliyor.
TÜBİTAK’ın yayımladığı Bilim ve Teknik Dergisi’nde “Orman yangınlarının ekosistem için faydaları olduğu doğru mu?” başlıklı yazı yer aldı. Yazıda orman yangınlarının doğa için yararları olduğu iddia edildi.
Tuba Sarıgül imzalı yazıda, “Yangınlar, ormanların yok olmasına yol açmaları ve biyoçeşitliliği tehdit etmeleri gibi çevre üzerindeki zararlı etkileri ile bilinir. Ancak doğal bir süreç olan orman yangınlarının aslında ekosistemde meydana gelen değişimler üzerinde önemli rolü vardır” denildi.
Bazı tohumların kabuklarının yüksek ısı etkisiyle açılabildiğine örnek verilen yazıda, yangınların orman tabanındaki çalıların ve kurumuş ağaçların temizlenmesine neden olduğu belirtildi. Yangın sonrasında bitikilerin güneş ışığına daha rahat ulaştığı anlatıldı, yangınların toprağın besin değerini artırdığı söylendi.
Yangınların ormanların yenilenmesine yardımcı olduğu öne sürülen yazıda, “Ancak çok büyük ve yoğun yangınlar tohumlara zarar verebilir ve dolayısıyla yeni ağaçların büyümesini engelleyebilirler. Küresel ısınma ve insan kaynaklı etkinlikler nedeniyle görülen orman yangınlarındaki artış, yangınların ekosistemde meydana gelen doğal değişimler üzerindeki etkisini bozabilir” ifadeleri yer aldı.
Yaşadığım ilçede, her yıl, en az üç kere geçekleşen doğa olayı. Doğa olayı diyorum çünkü bu yangınların hemen hemen hepsi kendiliğinden başlıyor. Yaz aylarında, yangın helikopterleri ve uçakları gökyüzünden neredeyse hiç eksik olmuyor. Her yangın derinden üzüyor ama daha önce yanan ormanlık alanların yeniden yeşermeye başlaması ise ayrı bir sevinç kaynağı oluyor.
"yangın nedeniyle orman vasfını kaybetmiş arazilere 25 yıl inşaat yapılamaz".
çözümü bundan ibarettir. bu halk vatanını sevseydi şu yasayı otuz sene önce çıkartmıştı. ama en vatansever, en duyarlı, en "mis gibi çam" diyen köylülerin, imar affı, orman vafsını kaybetmiş araziye izin söylentisi çıkar çıkmaz, sanki ağaca karşı milli mücadele verir gibi, yemeden içmeden günde üç vardiya, çoluk çocuk ağaç kestiğini de gördüm. hızar sesinden uyuyamazsın o derece. aynen orman yakan ormancının videosunda dediği gibi: "git kime şikayet edersen et"