oskarlı yönetmen. iran'ın son yıllarda yetiştirdiği en büyük isim. filmlerinin sonlarının ucu hep açık bırakılmıştır. daha çok aile kavramını çatışmalar üzerine irdelemiştir.
forushande ile oscara bir kere daha aday gösterilen iranlı yönetmen. abd'nin yeni başkanı donald trump'ın yürürlüğe soktuğu yeni yasa ile birlikte 6 ülkeye mensup olan vatandaşların abd'ye girişlerinin engellenmesi sonrası ödül törenine gitmeyeceğini açıklamıştır. oscar adayları arasında trump karşıtlığıyla bilinen isimlerin olduğunu düşününce, ödül töreni gecesi büyük destek alacağını düşünüyorum.
iran sinemasının öncü yönetmenlerindendir. erken yaşta fark ettiği sinema tutkusunun peşinden gidebilmeyi başaran farhadi, erken dönem işlerinde bile sinemada kendine has bir yaklaşıma sahip olduğunu gösterir.
onun filmlerini yalnızca yaşadığı coğrafyanın etkileri üzerinden değerlendirmek yanlış olur. elbette kolluk kuvvetlerine ve yargı organlarına olan güvensizlik, kadına ve çocuğa verilen önemin sorgulanışı hemen hemen tüm filmlerine sirayet ettiğini söylemek yanlış olmaz ancak filmlerinin yüzü her zaman insana dönüktür. odağına insanı, duyguları ve kaosun -neredeyse- kendiliğindenliğini alır.
heybesindeki duygulanımlar ve imgelerle senaryosunun çok geniş bir zamanda oluştuğunu anlatırken aslında kendi sinemasının karakterini ortaya koyuyor. pişirdiği imgeler ve duygulara, sunduğu şevkli (!) karakterlere rağmen izleyicisinin bu duygu yoğunluğunda kaybolmasına müsaade etmez. senaryoları izleyicisinin tamamlayacağı birçok noksanlıkla doludur. farklı söyleşilerinde de bu durumu "seyirci duygu ile izler. ama ben onların düşünmesini de isterim" şeklinde ifade eder.