çıkar gözetmeksizin başkalarının iyiliği için özveride bulunmayı bir ilke olarak benimseyen ahlâk tutum ve görüşü. her kişinin asıl yükümlülüğünün, kendisini başkalarına, topluma adamak olduğu düşüncesine dayanan ve a. comte ile spencer'in temelini attıkları ahlâk görüşü.
Özgecilik, bencilliğe karşı duran, egoizm yerine alturizmi destekleyen bir ahlaki görüştür. Başka insanların iyiliğini ve çıkarını, en az kendisinin çıkarlarını düşünüp kolladığı kadar kollamaktır. Diğer insanlara maddi- manevi çıkar beklemeden yardım etmektir. Comte ve Spencer’ ın temelini attıkları bu görüş kendini tamamen topluma adamaktan ziyade, toplumda toplumla var olmak üzerinedir. Yani kendini tamamen adamayı değil bencillik yapmamayı ve sadece kendi haklarını değil başkalarınınkini de önemsemeyi ve korumayı gerektirir.
Evrimsel yaklaşım: Bu yaklaşıma göre özgecilik soyların devamını sağlayan kendi kadar grup üyelerini de hayatta tutmaya yaradığı için genlerimize kodlanmıştır.
Kültürel yaklaşım: Toplumsal beceri ve gelişimine “iyi” etkiler sağlayan davranışlar zamanla norm haline gelir.
Öğrenme yaklaşımı: Özgeci davranışın topluma yarar sağladığı öğrenilmiş ve öğretilmeye başlanmıştır. Bir yönüyle evrimsel yaklaşıma benzer.
ÖZGECİ DAVRANIŞ KARAR BASAMAKLARI şöyledir: Birinci basamak: Özgeci davranışın görülebilmesi için öncelikle yardım gerektiren bir durum olmalıdır. Kısa bir değerlendirmeden sonra yardımın gerekli olup olmadığına karar verilir. Shotland ve Huston’ a göre bir durumun yardım gerektirip gerektirmediğine 5 özelliğe bakılarak karar verilir. -olay aniden ve beklenmedik olmalı -kurbana zarar verecek açık bir tehdidin olması -müdahale edilmediği zaman zarar artacaksa -kurbanın çaresizliği ve yardım ihtiyacının belirgin olması -sonuç verecek bir müdahalenin mümkün olması
İkinci basamak: Yardım gerekir kararından sonra kişisel sorumluluk alınmalıdır. Üçüncü basamak: Yapılacak yardımın getiri ve götürüsünün ne olacağını düşünmektir. Amiyane tabirle minik bir atılan taş –ürkütülen kuş grafiği çizilir. Dördüncü basamak: Yardım biçimine karar verme ve harekete geçmedir.