Efenim, koskocaman bir Haruki Murakami romanıdır. Aslında 3 kitaptır fekat üç kitabı ayrı ayrı almak daha pahalı olduğu için tek kitap halindekini aldım. Arkadaş hem 1250 sayfa hem punto ufak, oku oku bitmiyor namussuz.
Murakami efendi'nin stilini hemen anlıyorsunuz okurken, gerçek dünyanın içerisine fantastik öğeler sokup gerçek ile bağdaştırıp bi nevi inanma hali içeriyor. Yani hayır böyle bir şey yok, bunnar heb halisulisilüsyon da diyebilirsiniz. Murakami'nin alameti farikası işte.
Neyseli; kitaptan bahsedelim. Efenim kitab, farklı kültürde büyüyen ve ebeveynlerinin otoritesi altında sürüklenen iki küçük çocuğun (Tengo Kavana ve Aomame) hikayesini anlatıyor. İki küçük çocuk, çektiği ızdırapların arasında, henüz 9 yaşlarındayken birbiriyle karşılaşmış, konuşamamış fakat birbirinin eline dokunmuş ve birbirlerinden hemen kopmuştur. 20 sene boyunca birbirini unutmayan ve birbirinden habersiz birbirine aşık olarak kavuşma günü bekleyen bu iki veletin farklı dünyaları vardır. İkisi de benzer şekilde ailelerini terk etmiş ya da ettirilmiş, hayat karşısında güçlü ve azimli olup başarılara ulaşmış falan filan.
Hikaye 1984 yılında başlıyor, Sonra da 1q84, yani 1 question 84 zaman dilimine dönüşüyor, karakterlere göre.
Fikrimce, murakami biraz bokunu çıkarmış. Üç kitap olamayacak kadar kısa bir hikaye aslında. Hem millete eziyet edeyim hem de paranın yanına koyayım diyen murakami mi yoksa yayınevi mi artık kimse anamızı ağlatmak için 3 kitap olmuş hikaye. Üstelik kimseye okumasını tavsiye edebileceğim kadar kaliteli de değil hikaye. Başladığım için bitirmek zorunda kaldığım, bitirince de hay sikeydim, dediğim bir kitap olmuş.
Murakami'nin karakter yaratıp, gerçek dünya içerisinden bir şekilde gerçek dünyaya ters düşmeyecek açıklaması olabilecek bir geçit ile fantastik öğelerin içerisine o karakteri sokması, ve karakterin değişimini, gelişimini bize göstermesi bu kitapta da var. Her kitabında olduğu gibi, karakterler hayatın "değerini" anlıyorlar sonunda.
Fakat arkadaş bu romanda bu sistem olmamış. Olamamış. Kaldı ki böyle 238t7104 tane kitap yazan adamın, okuyucunun ıkına ıkına okuması gibi bu kitabı ıkınarak yazdığına eminim. Öyle ki aynı şeyleri, aynı şeyleri, aynı şeyleri tekrar, tekrar, tekrar, tekrar, tekrar ve tekrar okuyup duruyoruz.
Ne yarattığı komün sistemli cemaatlerin dini bir tarikata dönüşümünün içini anlatabiliyor bize, ne yarattığı question yılını detaylandırabiliyor. "aa orda osuruk var havada, hımmm tabii question yılı, bu olabilir. acaba ne anlatmak istiyor bana?" diyen karakterlerin, ne çözümlemesi var, ne o osuruğun detayı. Sanat filmlerindeki güzel göndermeler, izleyiciye sorulan ve sonunda izleyicinin fikrini uyandırmaya çalışan sorular gibi değil. Ne yazık ki değil. Olamamış yani.
Ben, bir yazarın herhangi bir kitabını okuyup sevince, o yazarın tüm kitaplarını okumayı, o yazarın gelişimi, kendi tarzını buluşunu, geliştirişini, denemelerini okumayı seviyorum. Bunu izlemek, bir insanın hayatının gelişimini derinden izlemek gibi gelir bana ve hayatın "halini" farkediyor olurum.
Fakat murakaminin sabit oluşu, sabitlikte de ısrar etmesi, her kitapta seks, seks, seks... Öf be murakami! Yani zorla bıraktırdı adam kendinden. İşin kötü yanı kitaplarını aldığım için de mecburen okuyacağım.
Ama bu tövbe kitabım oldu. Tövbe daha murakami'ye.
Sen corç'un 1984 yılına güzel bir atıfla hikaye yarat, dümdüz yazsan harika olacakken, bokun boku bi işe çevir. Aferin.
burada başlığı gördüğümde acaba george orwell babamızın 1984'ü ile alakalı bir şey mi diye bakayım dedim. sanırım kitap içinde atıfta bulunmuş. kitabın ismini de bir rakam ve harf değişimiyle hemen hemen aynı yapmış yazar. bu bile itici geldi bana.
ben kitabı okuyanlardan çok buradaki ve internetteki yorumları okuduktan sonra 928 sayfalık bu sıkıcı kitabı çeviren çevirmenlere acıdım. kitabın orijinali 29 mayıs 2009'da, ingilizce versiyonu ise 25 ekim 2011'de basılmış.
Türkçe'ye (bkz: hüseyin can erkin) çevirmiş,
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı : 1256
İlk Baskı Yılı : 2012
zaten kalın kitap okumayı sevmeyen biri olarak bu kadar sıkıcısını da okusam sanırım intihar ederdim. benden uzak düşmana yakın olsun.
türkçe çevirisi Ekim 2016 basım tarihli 1256 sayfalık haruki murakami kitabı.
kitap tanıtımı:
Yürekten sevdiğin bir insan varsa, bir kişi olsun yeter, hayatın kurtulmuş demektir
Sarsıcı bir yolculuğa hazır mısınız?
Öyleyse kemerlerinizi bağlayın. Erkekleri, titizlikle geliştirdiği bir yöntemle öteki dünyaya gönderen genç bir kadınla tanışacaksınız. Ve amansız bir takiple onun peşine düşen fanatik bir cemaatin müritleriyle…
Romantik misiniz?
Evet, bu kitapta aşk da var… İki dünya bir araya gelmeden mümkün olmayan bir aşk.
Yaşadığınız dünya gerçek mi, hiç düşündünüz mü?
Düşündüyseniz, paralel bir evrene geçmek sizi heyecanlandıracaktır o zaman.
Hayatı algılayışınızı değiştirecek bir kitabın kapağını açmak üzeresiniz şu an.
Yaşayan en büyük yazarlardan biri olarak kabul edilen Haruki Murakami başyapıtı, tüm dünyada milyonlarca satan kitabı 1Q84'le bir imkânsızı başarıyor.
Nefesinizi kesecek bir macera romanını, gerçek nedir, insan neye inanmalı, aşk dünyayı kurtarabilir mi soruları ekseninde bir yürek atlasına dönüştürüyor.