1. rakebet kurulu tarafından haklarında açılan soruşturma neticesinde 4054 sayılı kanun'un 4. maddesini ihlal etme suçundan 863.538,50 tl idari para cezası verilen distribütör firmadır.

    4054 sayılı kanun'un 4. maddesi

    -- spoiler --


    Madde 4- Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.

    Bu haller, özellikle şunlardır:
    a) Mal veya hizmetlerin alım ya da satım fiyatının, fiyatı oluşturan maliyet, kâr gibi unsurlar ile her türlü alım yahut satım şartlarının tespit edilmesi,
    b) Mal veya hizmet piyasalarının bölüşülmesi ile her türlü piyasa kaynaklarının veya unsurlarının paylaşılması ya da kontrolü,
    c) Mal veya hizmetin arz ya da talep miktarının kontrolü veya bunların piyasa dışında belirlenmesi,
    d) Rakip teşebbüslerin faaliyetlerinin zorlaştırılması, kısıtlanması veya piyasada faaliyet gösteren teşebbüslerin boykot ya da diğer davranışlarla piyasa dışına çıkartılması yahut piyasaya yeni gireceklerin engellenmesi,
    e) Münhasır bayilik hariç olmak üzere, eşit hak, yükümlülük ve edimler için eşit durumdaki kişilere farklı şartların uygulanması,
    f) Anlaşmanın niteliği veya ticarî teamüllere aykırı olarak, bir mal veya hizmet ile birlikte diğer mal veya hizmetin satın alınmasının zorunlu kılınması veya aracı teşebbüs durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın ya da hizmetin diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da arz edilen bir mal veya hizmetin tekrar arzına ilişkin şartların ileri sürülmesi,
    Bir anlaşmanın varlığının ispatlanamadığı durumlarda piyasadaki fiyat değişmelerinin veya arz ve talep dengesinin ya da teşebbüslerin faaliyet bölgelerinin, rekabetin engellendiği, bozulduğu veya kısıtlandığı piyasalardakine benzerlik göstermesi, teşebbüslerin uyumlu eylem içinde olduklarına karine teşkil eder.
    Ekonomik ve rasyonel gerçeklere dayanmak koşuluyla taraflardan her biri uyumlu eylemde bulunmadığını ispatlayarak sorumluluktan kurtulabilir.


    -- spoiler --


    aral ithalat hakkında hazırlanan 196 sayfalık rapor
    raporun 12. sayfasından itibaren yapılan yazışmalar yer almaktadır.

    şahsi kanaatimce kesilen ceza yetersiz hem de çok yetersiz; ama bu da bir şey türkiye için.
    #35232 the ancient one | 8 yıl önce
    0şirket 
  2. Rekabet kurumunun kendiaine kestiği ceza umuyorum ki tüketicinin cebinden çıkacak paraya yansıtılmaz, 300 liraya sattıkları mass effecti, 500 liradan itelemeye çalışmazlar.
    konuyu son derece güzel özetlemiş, okumak isteyen buyursun:

    "...yapılan itham, video oyunları ve minvali ürünlerin fiyatlarını dağıtımcı / perakendeci toptan anlaşarak ve iletişim içerisinde olarak sabitlendiğiydi. Ki az buçuk ekonomi bilenler de farkındadır zaten, fiyat sabitleme serbest pazar dahilinde tüketiciye yapabileceğiniz en kötü şeydir. Bu yüzden de Amerika?dan Zimbabwe?ye, pek çok liberal ekonomi ülkesinde yasaklanır ve devlet tarafından da denetlenir.
    Bizde de bunu denetleyen bir Rekabet Kurulu var işte. Onun da Kasım 2016 tarihli konuyla ilgili aldığı gerekçeli karar tekrar internette dolaşmaya başladı."
    (bkz: )
    #35366 fly | 8 yıl önce
    0şirket 
  3. büyük şirketlerin örnek alıp yakınlarında çalışanlara rekabet hukuku eğitimlerini tekrarlamalarına neden olabilecek şirket.

    Eskiden türk mantığına göre 'caiz' olan pek çok etik dışı hareket artık yasal değil. Örneğin başka şirketler ile anlaşıp tekel oluşturamazsınız, rakip şirketler ile yaptığınız yazışmalarda fiyat ya da strateji belirlemeye yönelik içerik bulunamaz vs.

    Şirketin yaptığı yazışmaları okuyup da 'e ne var bunda' diyen kişiler risk altında demektir.
    #35383 Keltox | 8 yıl önce
    0şirket