kelime "teğa, tağa" kökünden gelmektedir. allah'ın koyduğu ölçüler dışında ölçüler koyan, insanı allah'a ibadetten alıkoyan, allah ve peygambere tabi olmayı engelleyen her şeye tağut denmektedir. şeytan, nefs, mal mülk, maddi veya manevi herhangi bir engel olabilir bu. insanı yaratılış gayesinden uzaklaştırması kafidir.
kelimenin mastarı "tuğyan"dır. allah'a isyan etmek manasındadır. kur'an'da şöyle geçer:
andolsun ki biz her ümmete: ?allah'a kulluk edin ve (allah'ın emirlerini yapmaktan meneden ve hevâsına göre dine ait hüküm koyup tanrılık taslayan) tâğûttan kaçının.? diye tebliğde bulunan bir peygamber gönderdik. onlardan kimine allah (niyet ve gayretine göre) hidayet etti, kiminin hakkında da (kötü niyet ve amellerine göre) sapıklık (sıfatı) kesinlik kazandı. işte, gezin dolaşın yeryüzünde de (peygamberleri) yalanlayanların sonu nasıl oldu bakın! (nahl suresi-36. ayet)
iman edenler allah yolunda savaşırlar. küfre sapanlar da (allah'ın emirlerinden uzaklaştıran ve kendi emir ve yöntemlerini hâkim kılmak isteyerek ilâhlık taslayan) tâğût(u ayakta tutma) uğrunda savaş verirler. o halde (ey iman edenler!) siz (de) şeytanın dostlarına karşı savaşın. şüphesiz ki şeytanın hilesi çok zayıftır. (nisa suresi- 76. ayet)
ama doğrusu insan, kendisini müstağnî (allah'a karşı ihtiyaçsız) görmesiyle azar (tâğûtlaşır, rablaşır/kendini tanrılaştırır). (alak suresi- 6 ve 7. ayetler)