temelde italik saat ile aynı mantıkta çalışan saat sistemi.
Alaturka saat sisteminde güneşin battığı an olan akşam ezanı okununca herkesin saatleri 12:00 ye ayarlaması ile bir gün biter, yeni bir gün başlar.
Bu ne anlama geliyor?
- Ülke içerisinde bir saat birliği yok. Herkes yerel saat kullanıyor.
- Saatler her ne kadar 24 saate göre tasarlanmış olsa da gün 24 saat değil. Her gün değişiyor.
Bütün bunlara ek olarak zevali saat denen ve güneşin en tepe noktasında olduğu anı saat 12:00 kabul eden bir saat sistemi daha kullanılıyor.
"saat üçte valilik önünde toplanılacak". Toplan toplanabilirsen, hangi saat sistemine göre 3?
2 Ocak 1926'da resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 697 sayılı kanun ile alaturka saat yerini günümüze kullandığımız alafranga saat sistemine bıraktı.
"Griniç'e göre otuzuncu derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır." Ne muhteşem bir insansın Atatürk.
Kış günü mini mini bebeleri daha güneş doğmadan okul yoluna salmamızın nedeni bu kanuna uyulmuyor olmasıdır.
Neyse, bu başka konu.
alafranga saat sistemine direnen çok olmuş. Halk uzun süre alışamamış. Bugün bile biraz araştırınca duruma homurdanan köşe yazarları ile karşılaşabilirsiniz.
"Alaturka saat sistemi ibadet esaslıdır, alafranga saat sistemi dünyevi bir saattir" yav bi git. ibadet için dediğin sistem bildiğin italik saat.
italik saat, toplantı falan derken aklıma geldi. Geçen senelerde bir italyan firma ile teams üzerinden çevrim içi toplantı yapacaktık saat üçte.
Toplanamadık. Hangi saat dilimine göre üç? Toplan toplanabilirsen. Teams diyor ki "senin izmit boylamına göre yaşıyor olman lazım". Ben diyorum ki "abicim yaşamak bu değil; böyle bir şey değil! biz ığdır boylamına göre hayatta kalıyoruz, yaşamıyoruz biz."