1. dünkü protesto yürüyüşleri "chp bu şehri tam anlamıyla güdüyor" fikrini apaçık vermiş olan şehirdir.

    dün valiliğin 5 günlük protesto, yürüyüş, gösteri ve basın açıklaması yasağından hemen sonra chp il başkanının lozan meydanı'ndan alsancak'a yürüyüş çağrısına en büyük katkıyı her zaman olduğu gibi gene sendikalar vermiş. ben lozan'daki başlama saati olan 6'dan bi' yarım saat kadar sonra tramvayla oradan geçiyordum ve bomboştu. büyük ihtimalle sendikalar bi' kordon turu atıp eski sevinç pastanesi'nin önüne yönelmişti. zaten kıbrıs şehitleri girişi de ana baba günüydü. neler gördüm, onları yazayım ben:

    - chpli teyzeler gene vardı ama ben bu sefer kürtçü dedeleri daha çok gördüm. tramvayda da bir lavuk telefonda konuştuğu arkadaşına baya saydırıyordu "doğudaki şehirlere kayyum atanırken bu halk neredeydi?" diye. eh, izmir'den kendisini ilgilendirmeyen mevzularda tepki beklemek baya pollyannacılık zaten. gene de kitlenin yaş ortalamasının 50+ olması, gezi'den beri nerede olduklarını bilmediğimiz bu kürtçü dedeleri görebilmek beni gülümsetti.

    - sendikalar kıbrıs şehitleri önündeki caddenin kapanmasını sağlamış. polis yolu tek şeritten vermeye çalışıyor, 3 belediye otobüsünü karşı şeride çekerek yolu kapatmaya çalışıyordu. disk, kesk, belediye iş (ki kendilerini bir protestoda görmeyeli bir asır oldu herhalde) en yoğun ve flamaları en belirgin olan gruplardı.

    - chp, tyna ile eko pub'ın arasına, cumhuriyet meydanı'da çıkan yoldan hemen önce bir miting arabası çekmiş. arabanın üstünde dev ekran, kenarlarında deli gibi hoparlörler vardı. arabaya bağlı bir de kürsü gibi bi' şey kurmuşlardı. benim görebildiğim kadarıyla 3 chpli belediye başkanı vardı orada (konak, balçova, karabağlar). bir de sendikaların başkanları tek tek konuştular. chp'nin yürüyüşü olması gereken şeyi gene sendikalar sırtlanmış.

    - tip en kenetlenmiş topluluktu. kalabalığın en arkasında ama sürekli bağıran haldeydiler. yaşları da gene 50 civarıydı. baya şaşırdım buna. tkp ise, kıbrıs şehitleri'ni birkaç tur dönen kitlesiyle bence şov yaptı. polis çevrelerinde fiziksel bir kordon kurmuş, onlarla birlikte yürüyordu. protestolara yalnız katılacak olsaydım, kesin bunlara eklemlenirdim. yıllardır verdiğim oyların gözle görünür bir şekle bürünmesi beni hep mutlu ediyor.

    - beni en sevindiren ise, 'nin elemanlarını görmek oldu. bir avuçlardı ama 'nın neredeyse bir ömürdür hapiste olmasına tepki olarak görünürlükleri bile gözlerimi yaşarttı. bir genconun sırtını sıvazlayıp "aynen, devam" bile dedim.

    - chp'nin bu şehri gütmesi ise şöyle: türkü, şarkı çaldıkları, üzerindeki belediye başkanlarının halkı sürekli selamladığı arabadan başka hiçbir etkileri yoktu protestoya. konuşan sendika başkanları ve temsilcileri sürekli birlik ve beraberlik mesajı verdiler ama chpli belediye başkanlarından tek bir söz duymadık. halkı selamlamak yetmiş onlara sanırım.

    genel olarak alsancak'taki protesto toplaşması berbat geçti denebilir çünkü 1 saat kadar slogan, yarım saat halay, türkü, marş sonrasında "yarın 21:00'de cumhuriyet meydanı'nda toplanıyoruz" diyerek dağıttılar koca kalabalığı. elindeki imkanı bu kadar kötü kullanan bir akıl iktidar olabilir mi ya? tkp, kıbrıs şehitleri'ni dönmeye devam etmiş olmalı çünkü seslerini 10 civarında gene duyduk. tip de bunlara eklenmiş olabilir çünkü en çok sesi çıkan gruplar bu ikisiydi ama sanmıyorum. geneli barışçıl, polisin sadece çevredeki ilgisiz vatandaşı koruma amacı güttüğü bir toplaşmaydı dünkü. bornova'da gene toma dehşeti yaşatmış polis öğrenci ve gençlere. ege üniversitesi'nin kürtçü kutupları orada olacak her gün. ben aynı şehirde 2 farklı yerde aynı saatte gösteri düzenlemenin mantığını da anlamıyorum. kürtçülerin mantığı ayrı, chp aklı zaten sadece şarkı, türkü eşliğinde oynamaktan anlıyor. bugünkü alsancak toplaşmasına bornova'da 2 gündür deli gibi su ve gaz yiyen gençlerin de katılması gerek bence. en azından oynayan laikçi ve etkisiz teyzelere "protesto için slogan atılır" mantığını öğretebilirler.

    bunu yazmazsam vicdanım çürür: bu protestolarda, haksız olarak tutuklu yargılanan, adil yargılanma hakkı elinden alınmış 'ın hiçbir şekilde anılmaması da çok garip. ben bunu iktidarın bebek katili apo'yu ve selahattin demirtaş'ı içerden çıkarmak için yaptığını düşünmeye devam ediyorum. gene de, fikirleri bir yana, ümit hoca'nın bu protestolarda anılmaması baya kötü. gene chp işbilmezliği ve halkı bir araya toplayamaması bunda etken oluyor bence. sendikalara da bu yönde bir mesaj bile geçmiş olabilirler: "hapiste olan diğerlerine dair slogan atmayın, eko başkan'da toplaşalım". körleşmiş bir siyasi hamle bence bu.

    lake, izmir'den bildirdi.

    not: ben alsancak'a gitmeye çalışırken, oradaki arkadaşım ihsan oktay anar'ı gördüğünü söyledi. eşiyle birlikte birkaç slogan atıp çevresindekilere "gelin, 2 bira içek" diyerek gitmiş. ben geldikten sonra da ali nesin'e çok benzeyen bi' dayı gördük. konuşmasını duyabilseydim emin olurdum ama sanırım o değildi. gene de benzerlik baya şaşırttı beni. ekleyeyim onu da.
    #295635 lake of the hell | 2 gün önce (  2 gün önce)
    1şehir