1. hem imanlı, hem imansız; hem becerikli, hem beceriksiz; hem düzgün, hem de düzgün olmayan insanlara ev sahipliği yapan kurum. ankara'daki azize tereza kilisesi gibi küçük bir cemaatin üyesi olmama rağmen, cematin içinde de 9798897 türden insana denk geldim. internet ise daha beter. ateist olduğu halde "bakire kız bulurum" diye katolik kilisesi'ne yanlayan insanlar da gördüm orada. adam ateist, ama bakire kız için kiliseye gidiyor falan... ilginç işler.

    aslında çok da şaşırmamak lazım. mesih'in çevresindeki insanlar da aşağı yukarı böyleydi. hepsi düzgün insanlar mıydı? pentekost gününe kadar muhtemelen değillerdi. yalancısı, dolandırıcısı, yukarıdaki gibi karı-kız avcısı, "üç beş bir şey düşer belki" diyeni mevcuttu mesih'in çevresinde de.

    kilise bugüne kadar çok hata yaptı. bu da bir gerçek. ama bunları her zaman tanrı'dan aldığı bir vahiy üzerine mi yaptı? sanmıyorum. bazen gerçekten çok saçma işler yapıyor kilise.

    ama bir mesih imanlısının odağı insanlar mı, yoksa mesih mi olacak? elbette mesih ve mesih'in kurduğu kilise olacak.

    çok şükür kilise içerisinde saçma sapan insanlar olmasına rağmen, mesih kiliseyi öyle bir sağlam kaya üzerine kurmuş ki hala teolojisine bir zeval gelmedi. benzer şekilde atatürk de türkiye cumhuriyeti'ni öyle sağlam temeller üzerine kurmuş ki istese getirebilecek olmalarına rağmen, hala bir şeriat düzenini getiremediler. demek ki, temeller önemli.

    kilisede her zaman yahuda iskaryotlar olacak elbette. hatta belki de onlar çoğunlukta olacak. ama benim gibi yuhannalar da olacak.

    biz katolikler mükemmel insanlar değiliz. mükemmel olsaydık, o zaman zaten kiliseye ihtiyacımız kalmazdı. kilise mükemmel ve günahsız dindarların yeri değil, alçakgönüllü ve tövbekar insanların evidir.

    bir insan çok kötü birisi olabilir, "bebek katili" olabilir. ama bu demek değil ki, katolikler bu insanları linç etmeli. bu sebeple de zaten katolik kilisesi idam cezasına karşı. çünkü bir insan yaşadığı sürece, yaptığı hatalardan dönebilir.

    ama "oh iyi ki bebeğimi öldürdüm" ile "bebeğimi öldürdüğüm için gerçekten pişmanım. keşke yapmasaydım." demek arasında büyük bir fark var.

    bir insan katil olabilir, hırsız olabilir. ama yaptıklarından pişman olan olan bir insanla, olmayan insan arasında tanrı katında büyük fark vardır.

    insanlar her şeyi affetmiyorlar belki. hatta belki yaptığımız hatalardan ötürü bir daha bizi görmek bile istemiyorlar. ama tanrı sadece alçakgönüllü ve tövbekar bir insan istiyor karşısında.

    ben hiçbir zaman örnek bir katolik olduğumu da düşünmüyorum. hatta belki de katoliklerin en berbatı da olabilirim. ama kilise'nin durumu da bu. içerisinde her zaman, her türden insan olacak.
    0topluluk