1. yeni bir başlık açtım çünkü paylaşacağım tarif, çakma kumpir gibi bir şey. patates pizzası bile diyebiliriz belki. ortaköy'de yapılan kumpirle alakası yok elbette. hoş ne ortaköy'e gittim ne de ortaköy'de kumpir yedim. bunu yapılacaklar arasına alalım. yaz kızım : istanbul'a gideceksin. ortaköy'e uğrayacaksın ve orada kumpir yiyeceksin.
    ha bu arada, başlık yanlışsa taşınır zaten , problem yok. :)

    arada bize eser, genelde annem hatırlatır. hadi kumpir yapalım moduna gireriz. annem de hafta başında malzeme alalım da kumpir yapalım demişti. ama benim hafıza çoğunlukla çok kötü olduğu için cuma gününe kadar malzemeleri almadığım ya minibüse bindiğimde ya da eve geldiğimde aklıma geldi . en son cuma günü "yetti gari bbo, al şu malzemeleri de annen mutlu olsun" dedim. böylelikle en zor aşamayı atlatmış oldum.

    cumartesi günleri genelde mutfakta geçiyor. öyle de oldu. annemle keyif kahvemizi içtikten sonra iş bölümü yaptık. biriyle -annem bile olsa - mutfakta çalışmaya pek alışık olamasam da birlikten kuvvet doğdu bi kere. pıt pıt yaptık. lafı yine çok uzattım, üzgünüm.

    malzemeler

    * 3-4 adet orta boy patates
    * 125 gr. tereyağ
    * tuz
    üst katman için;

    * 2-3 adet havuç
    * 1/4 su bardağı bezelye
    * 1/4 su bardağı mısır
    * 4 adet sosis
    * sucuk
    * 1,5 - 2 su bardağı kaşar peyniri

    yapılışı:

    öncelikle malzemeleri çeşitlendirmek bize kalmış. her tarifte olduğu gibi, şef biziz. neyi seviyorsak ekleriz, neyi sevmiyorsak çıkartırız. uzun zamandır sosis gibi şeyleri tüketmiyorum. değişiklik olur diye aldım.

    patatesleri güzelce yıkayalım; kumundan, çamurundan arınsın. tenceremize koyalım ve tencereye patateslerin üzerini geçecek kadar su ekleyelim. onları ateşin üzerine sert kalplerini yumuşatmak için bırakalım.

    diğer yandan bu mevsimde nereden bezelye, mısır bulalım dersek ; biz genelde buzluktan buluyoruz. yazın buzluğa böyle şeyleri atınca kışın ele geliyor. hoş bir durum. en kötüsü marketten alınır. bunları hem buzu çözülsün hem de yerken geviş getirmeyelim diye haşlayalım . bunların da kalpleri, patates kadar olmasa da sert işte.

    sosisler uzun uzun olanlardı. o yüzden 4 tane yetti. ince ince doğrayalım. bir kaseye alalım. sucuklar dilimliydi. ama yuvarlak halleri yeme açısından zorluk çıkartabilir. o yüzden ikiye bölelim. gerekirse dörde de bölebiliriz.

    havuçları ve kaşar peynirini rendeleyelim.

    patatesler haşlanınca elimiz ne kadar sıcağa dayanıyorsa o kadar sıcakken patatesleri kabuklarından arındıralım. sonra ya patates ezici ile ya da rende ile patatesleri ezelim, rendeleyelim. ellerim buzlar ülkesinden gelmiş organlar olduğu için baktım annemin elleri yanıyor, görevi ben aldım ve sıcak sıcak rendeledim. sonra yağı katalım. (bu aşamada yoğurma işlerinden pek hoşlanmadığım için o görevi anneme verdim. )

    patates hamur gibi olduğunda -biz cam tepsi kullandık- tepsimizi yağlayalım. biraz da un serpelim. sonra patates hamurumuzu eşit kalınlıkta tepsiye yayalım. ve sırayla havucu, sosisi, sucuğu, bezelyeyi patatesin üzerine bırakalım. biraz bastıralım ki; malzemeler patatesle özdeşleşsin. önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dk. pişirelim. 25. dakikada kaşar peyniri serpiştirelim. bi beş dakika da öyle dursun.

    sıcak sıcak yemek elbette çok güzel olur; lakin sıcakken tepsiden almak biraz zor oluyor. bundan dolayı bi 10 dakika dinlendirelim. dilimleyip ketçap mayonez eşliğinde nam nam nam yiyelim. çayı unuttum. siz unutmayın.

    fotoğrafı kumpirimsi sıcakken yüklemek isterdim, o vakit yazasım yoktu. kaşar peynirin ve diğer malzemelerin kalbi biraz donmuş, kusura bakmayın, mutfağa gidip harikalar yaratın. fotoğraf
    #238970 buyukbaskanoley | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    3yemek