1 temmuz 1646 - 14 kasım 1716 tarihleri arasında yaşamış olan alman matematikçi, fizikçi, jeolog, tıpçı, biyolog, embriyolog, veteriner, paleontolog, psikolog, mühendis, dil bilimci, sosyolog, metafizikçi, etikçi, epidemiyolog, teodesici, ekonomist, diplomat, tarihçi, politikacı, müzisyen, şair, mantıkçı.
isaac newton ile kalküsü birbirlerinden bağımsız olarak yaklaşık olarak aynı zamanlarda icat etmişler ve bu sebeple de büyük bir kavgaya tutuşmuşlardır. leibniz "ya tamam yeter, boku çıktı bu işin" deyip alttan almaya karar verse de, çirkefleşen newton bir türlü barışmayacaktır keibniz ile.
ayrıca çin kültürüne büyük ilgi duyuyormuş kendisi. konfüçyüs'ten çok etkilenmiş.
çin imparatorunu hristiyan yapmak için ikili sayı sistemi, i ching ve hristiyanlık arasındaki bağıntıları gösteren mektuplar da kaleme almış.