yaratıcısı mcfarlane'nin -her zaman eleştirildiği şekilde- değişime kapalı olup olmadığıyla ilgili tartışmaları sürekli devam eden karakter.
geçen yıl yazılmış şu yazının da ana fikri bu. aynı yazının kaynakça olarak gösterdiği ama aslında kısaca özetlediği orijinal eleştiri yazısı da şurada . özellikle bu ikinci yazının linkine tıklayıp en azından çizgi roman kapakları ve sayfalarından verilen örnekleri incelemenizi öneririm. değişime kapalı olduğu için neredeyse 25 yıldır sürekli eleştirilen, marvel ve dc'nin hegemonyasını yıkmak için 1992'den beri mücadele eden bir çizgi romancı olarak üzerine fazla gelindiğini düşünüyorum. spawn'ın yıllar içinde hiç değişmemiş olduğunu üfürmek de korkunç bir hata. bu karakterin tarih çağları arasında gelip gittiği çok güzel serileri var (western zamanları var, orta ve ilk çağ var, dinozorların hükmettiği mezozik çağ dahi vardı). ayrıca, marvel ve dc'nin hemen hemen her 5 yılda bir yaptığı "karakterin hikayesini tamamen değiştirelim, sonra da buna paralel evren deriz" saçmalığının sadece daha fazla çizgi roman sayısı satmak adına yapıldığını spawn'da hiç görmedik. sanırım tutarlı olmanın çizgi romancılıktaki diğer adı değişime kapalılık oluyor.
bu linkte de, 1997'de yapılmış, eleştirmenlerin tamamına göre çöp, spawn hayranlarına göre ise -adı her geçtiğinde- "keşke daha iyi yapılsaydı" diye iç geçirilen filmiyle ilgili güzel bir yazı var. filmdeki violator'la ilgili o kadar olumsuz eleştiri yapmış ki yazının sahibi, kahkahalar attım en sonunda. birçok yerde "ben eleştirmenim" diyenlerden bile daha ayrıntılı ve bol argüman destekli fikirlerini yazmış. okumak isterseniz bakarsınız işte.
yeni filmle ilgili ise, henüz yeni bir bilgi yok. yukarıdaki girdilerde yazdıklarımdan fazlası gerçekleşmiyor şu anda.