tasavvufta, tarikat/tekke/dergah gibi hakikatin öğrenildiği yer anlamında kullanılmıştır. erzurumlu ibrahim hakkı'ya ait olduğu söylenen meşhur bir söz vardır: "harabat ehlini hor görme zakir, defineye malik viraneler var"
şiir ve inşa kitabında halk edebiyatını savunan ve divan edebiyatını tabiri caizse gömen ziya paşa, bu kitabında tam tersini yapmıştır. bunun üzerine namık kemal tahrib-i harabat adlı eseri ile ziya paşa'yı eleştirmiştir.
ziya paşa tarafından kaleme alınan antoloji. sıradan bir antolojidir aslında ama onu sıradanlıktan çıkaran şey ise ziya paşa'nın bu antolojinin ön sözünde yazmış olduklarıdır. şairimiz; bu ön sözde şiir ve inşa adlı makalee yazdıklarını tamamen yutarak halk edebiyatının ilkelliğinden dem vurur, geriye dönüş yapar. hatta bu yüzden kadim dostu namk kemal ile araları da bozulur. namık kemal dayanamaz bir de tahrib-i harabat adlı bir daşşak geçme yazıları kaleme alır.