2020 abd başkanlık seçimleri demokrat adayı joe biden’ın başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği isim. California senatörü olan 55 yaşındaki harris, başkan yardımcılığına aday ilk siyahi kadın olarak tarihe geçmiş oldu.
biden’ın her kesimden oy toplayabilmek için bir kadın aday göstermesi zaten bekleniyordu. ama harris azınlıklar konusunda da birçok kutuya tik atıyor. babası yarı jamaica’lı, annesi de Hindistan’dan göçmen olarak gelmiş. tabii sadece genler değil bu kararda etkili olan. harris senatodan önce california’da eyalet savcılığı yapan ilk kadın ve ilk siyahi olmuş. partinin yenilikçi ve reformcu isimlerinden biri olarak biliniyor. hem savcılık günlerinde, hem de senatoda defalarca demokrat partinin çizdiği çizgiden yürümeyeceğini de göstermiş bir isim.
bir de şöyle bir gerçek var. biden’ın ikinci bir dönemi görmeme ihtimali var. henüz 77 yaşında ve çok da yaşlı olmasa da, siyasetin insanları yıprattığı gerçeği var. bu yüzden kamala harris’in 2024 seçimlerinde başkanlığa aday olması çok da uçuk bir ihtimal değil. biden’ın görev başında ölüp, harris’in amerika’nın ilk kadın başkanı olması da, diğer olasılıklardan biri.
tabii önce ikilinin kasım ayındaki seçimlerden galip çıkması gerekiyor. biden şu anda trump’tan yaklaşık 10 puan kadar önde. harris seçimi bu farkı açar mı önümüzdeki günlerde göreceğiz ama sırf rakibi siyahi olduğu için trump’a oy verecek ırkçıların sayısını da göz ardı etmemek gerekiyor. şu anda harris wonder woman’la eşdeğer tutuluyor ülkede. bu karşı cephede antipati oluşturup, trump’a oy olarak geri dönebilir.
gerçi obama bile ülkede çok kayda değer bir şey yapamamışken, bu ikiliden de bir şey beklememek gerekir diye düşünüyorum. yine de ileride Amerika gibi bir ülkenin başında bir kadın başkan olmasının fikri benim hoşuma gidiyor. darısı bizim başımıza.
"evde olan evde kalır" diyerek tecavüze ilginç bir boyut getirmiş olan politikacı.
kendisinden "o saatte orada ne işi varmış?", "ama alkol almış?", "boynuna da sarılmasaymış", "dans etmeseymiş" tarzı laflar duyacağız galiba yakın zamanda.
ayrıca joe biden kurbanları hakkında da geçmişte "hikayelerini paylaşma cesaretlerinden ötürü saygı duyuyorum" demiş.
dünyadaki tüm politikacılar aşağı yukarı aynı işte.
niccolo machiavelli siyaset dünyasının pisliklerini çok güzel sunmuş önümüze. onun zamanından beri de pek bir şey değişmemiş.
Bugun Mike Pence ile bir munazarasi var. Bakalim hangisi galip gelecek
Munaza sonrasi edit: Sahsen Kamala Harris'in oldukca donanimli ve konusuna hakim bir politikaci oldugunu dusunuyorum. Supreme Court secimleri icin verdigi ornegi ozellikle cok begendim. Harris, Abraham Lincoln'un zamaninda da boyle bir durum ortaya ciktigini, senatonun ve baskanin cumhuriyetci partide olmasina ragmen Lincoln'un secim zamaninda olundugunu belirterek, sc secimini secim sonuna biraktigini anlatti.
Bu ozellikle cumhuriyetci parti secmenine verilen guzel ve etkili bir ornekti.
Joe Biden eger secilirse yasi itibariyla bir donem bile baskanlik yapamama durumu soz konusu, eger Joe Biden yas durumundan bir sorun yasarsa Kamala Harris amerika'nin ilk kadin baskani olabilir. Galiba bu durum en cok Hillary Clinton'i uzer. cunku Hillary Clinton'un en buyuk hayali Amerika'nin ilk kadin baskani olmakti