1. bazı kaynaklarda olarak da geçen akort sistemi. nde yer alan çoksesli müzik yapamama sorununu melodiden taviz vererek çözmüştür. sayesinde avrupa'da yaygın hale gelmiştir. çin'de de avrupadan bağımsız bir şekilde tarafından avrupa'dan daha önce icat edilmiş.

    (bkz: )

    bu sistemde bir oktav, birbirlerine yarım ses mesafede bulunan 12 sese bölünmüştür. aslında bu durum gitar klavyesi üstünde çok güzel gözlemlenebilir. gitarın 12. perdesi boş telin oktavını verir.

    bu düzende birbirlerine yarım ses uzaklıkta bulunan iki ses arasındaki frekans oranı ne eşittir.

    avantajı, dizileri transpoze edebilmektir. yani do majörde çaldığınız bir melodiyi, seslerin uzaklığını koruyarak la bemol majörde de çalabilirsiniz. bu sebeple batı müziğinde müzik teorisi çoğunluka tek oktav üzerinden anlatılır. tek oktavda kavranan teori diğer tüm oktavlarda da sorunsuz uygulanabilir.

    bu akort düzeninin majör üçlü aralık üzerinde tuhaf bir etkisi vardır. bu da gitar gibi nota yerleri sabitlenmiş enstrümanlarla keman gibi nota yerleri sabitlenmemiş enstrümanları birlikte çalarken iki enstrümanın da sanki farklı ses çıkartıyormuş gibi duyulmasına sebep olur. bu sebeple orkestrada çalan müzisyenler arızalı sesleri biraz komayla çalarlar.
    #179420 jean baptiste de la rose et la croix | 5 yıl önce (  5 yıl önce)
    0müzik terimi