1. deng virüsü kaynaklı, sivrisineklerin taşıdığı ve bulaştırdığı ateşli bir hastalık. genelde sivrisineklerin bolca bulunduğu tropik ülkelerde sıkça görülür. hastanın kemikleri kırılırcasına ağrıdığı için kırık kemik humması olarak da bilinir.

    deng humması genelde ölümcül değildir. grip benzeri semptomlara yol açar. sadece iki durumda insanlar için ölümcül olabilir. birincisi hemorajik yani kanamalı ateş, damarlarda kanamaya ve sızıntıya yol açar ve kan değerlerini düşürür. ikincisi de deng şoku sendromudur ve tansiyonun aşırı düşmesine neden olur. deng virüsünün dört farklı türü vardır. virüslerden biri bir kişiye bulaştığında, hayatının sonuna kadar bağışıklık kazanır ve diğer üç türe karşı çok kısa bir süre bağışıklık kazanır. ancak ikinci bir türün bulaşması, kişi için çok tehlikeli olabilir.

    henüz bir aşısı bulunmamaktır. tek önlem, sivrisineklerden korunmaktır ve sivrisineklerle mücadeledir. ancak son yıllarda, iklim değişiklikleri yüzünden sivrisinekler normalde yaşayamadıkları ülkelerde yaşayabilir hâle geldiler ve bu da deng humması gibi hastalıkların daha fazla yayılmasına yol açtı. bu ülkelerden biri de Nepal. normalde sivrisinek sezonu geldiğinde nepal’in endişelenmesi için bir neden olmuyordu çünkü çok yüksek rakımda bulunan bu ülke, hastalık taşıyan sivrisinekler için fazlasıyla soğuk oluyordu. Ancak bu yıl nepal’de hiç görülmeyen büyüklükte bir deng humması salgını yaşanmış. yetkililerin açıklamalarına göre, 9000’den fazla kişi hastalığa yakalanmış ve 6 ölüm gerçekleşmiş.

    www.sciencenews.org/...
    #162320 lachattenoire | 6 yıl önce
    0hastalık