bildiğimiz ticaretin elektronik ortamda gerçekleşmesine verilen isim.
şahsen mart ayından beri, çalıştığım şirket adına benim de bizzat içinde bulunduğum bir faaliyet alanı bu. konuyla ilgili bazı bilgileri daha önce paylaşmıştım. fırsat buldukça fazlasını da paylaşmayı düşünüyorum.
e-ticaret'in başlangıcında yapılması gereken ilk iş sanal mağazalar açmak. en bilinen platformlar hepsiburada, n11, trendyol ve gitti gidiyor. bunlara ek olarak amazon ve epttavm de sayılabilir. elbette bunlar haricinde de mağaza açılabilecek platformlar mevcut.
ben şahsen başlangıcı hepsiburada ile yaptım. akabinde n11 eklendi. trendyol'da da n11 ile aynı anda yola çıktım ancak trendyol'da süreç oldukça yavaş ilerlediği için henüz orada yarı yolda olduğumu söyleyebilirim. bu mağazalara eklenen son halka epttavm ve kendi e-ticaret sitemiz oldu.
hepsiburada ile ilgili detaylara hepsiburada/#145247 nolu girdide yer verdim. aynı minvalde n11 ile ilgili detaylara ise n11.com/#145263 nolu girdide değindim. aynı şeyleri tekrar etmek istemiyorum.
gitti gidiyor'a girmeme sebebim gitti gidiyor'un ürünleri satışa sunmak için bile ücret istemesi. amazon yine benzer şekilde aylık ücret istiyor. ancak benim mağaza açtığım hepsiburada, n11, trendyol ve epttavm ürünleri sergilemek için herhangi bir ücret talep etmiyor. tamamı satış üzerinden komisyon ve/veya ücret sistemi ile çalışıyor.
e-ticarete başlarken en önemli konulardan birisi entegrasyon. benim entegrasyon tarafında tercihim ise prapazar oldu. prapazar tercihi ise beni kendi sitemizi yaparken woocommerce kullanmak durumunda bıraktı. haliyle kredi kartıyla ödeme tarafında ise iyzico ile çalışmayı tercih ettim.
bu noktaya kadar yaptığım her şey için şirketin kasasından çıkan tek tutar ise prapazar'a ödenen kontör ücreti oldu. o da sipariş başına 20 kuruş olarak düşüyor.
demem o ki, eğer satabileceğiniz bir ürününüz var ise, ya da uygun bir fiyata alıp satma imkanınız var ise, e-ticaret ile uğraşmak atla deve değil. biraz teknik bilgi, biraz google okur yazarlığı ile tek satır kod yazmaksızın benim geldiğim noktaya maliyetsiz ulaşmak mümkün. ha elbet ben daha yolun başındayım ama yapılamaz olmadığını ve korkunç maliyetler gerektirmediğini anlatmaya çalışıyorum.
son olarak, e-ticaretle ilgili en önemli husus hesabını kitabını bilmek. yani, hangi platform ne komisyon alıyor, ne ücret alıyor, kargo paylaşımı ne şekilde, hangi kargo firmasıyla ne şekilde ve hangi ücretlerle kargo gönderilebiliyor gibi maliyetle doğrudan ilgili her kalemi her ürün için dikkatli bir şekilde hesaplayarak fiyatlama yapmak gerekiyor. ama bu fiyatın aynı zamanda rekabetçi olması da lazım. çünkü insanlar gerizekalı değiller. nerede ne daha ucuz bunu görebiliyorlar.
bu iş yapılırken dikkat edilecek bir diğer husus ise çalışılacak kargo firması. ben şu ana kadar 3 kargo firması ile çalıştım. anlatayım.
ilk çalıştığım firmalardan birisi sürat kargo idi. sürat kargo tamamen pişmanlıktır. ne kadar iyi fiyat verse de kesinlikle uzak durun. nitekim bir sorun yaşandığında şikayet edecek muhattap bile bulamazsınız. bulsanız, kimse ilgilenmez. kargoculuk yapması yasaklanmalı bence.
ikinci ve ana çalıştığım firma ptt kargo oldu. evet, çok kaliteli bir iş yapmıyorlar ama fiyat performans olarak olumlu. şu ana kadar 500 kadar paket gönderdim ve sorun yaşadığım paket sayısı 1 adet. onda da şikayet yolu cimer'e kadar açık. sonuçta sahibi devlet. haliyle bağlı olduğu bakanlık da kendileriyle ilgileniyor.
üçüncü çalıştığım ve bu hafta içinde bırakacağım firma mng oldu. mng, adresine hiç götürmediği siparişi adreste bulunamadı gerekçesiyle iade ediyor. bunu 4 kez yaptılar. 2 seferinde engelledim, 2 seferinde engelleyemedim. en son geri gönderdikleri adres bir köy. o köye hiç gitmedikleri halde adreste böyle birisi yok diye iade ettiler. hem de iade etmeyin dememe rağmen. şikayette bulundum ama herhangi bir geri dönüş beklemiyorum. çünkü daha önceki üç tanesi için toplu şikayetimde bir daha asla böyle bir şey olmayacak sözü vermişlerdi. ancak 60 pakette 4 kargo kaynaklı iade deneyip 2 tanesini iade ettiler. diğerinde kargo kaynaklı sıfır iade varken, bence uzak durulmalı.